Ovo su najbolji hibridi CRNOG LUKA za dugo čuvanje

Ovo su najbolji hibridi CRNOG LUKA za dugo čuvanje

Na parceli luka koja se nalazi u vlasništvu Zdravka Sekeruša, ispoštovane su sve agrotehničke mere, ali glavni razlog zbog čega je naš proizvođač prezadovoljan rezultatima ove godine, jesu visokoprinosi hibridi crnog luka: Kroket, Orlendo i Mundens.

„Nalazimo se u reonu sela Gajdobre. Na površini od 60 hektara, naš proizvođač Zdravko Sekeruš iz Despotova upravo vrši vađenje luka. Ono što je nama, iz firme Arum, naročito bitno, to je da nas je Zdravko poslušao u startu, kada se odlučivao za sortiment, i uzeo je naša tri udarna hibrida: Kroket, Orlendo i Mundens“, kaže Zoran Puača, direktor kompanije Arum.

Kako bi svojim proizvođačima pružila maksimalnu podršku ova kompanija u svojoj ponudi ima i visokokvalitetna đubriva.

Za proizvodnju crnog luka i krompira, Marko Kuzmanović iz kompanije Arum posebno je izdvojio đubriva kompanije ICL iz Izraela, koja ima svoje rudnike širom sveta, kao i distributivnu mrežu. On je posebno izdvojio đubrivo ICL PKplus kao nešto potpuno novo na našem tržištu.

„PK đubriva su jedinstvena, ne samo u Srbiji, već i u celom svetu i jedino ICL ima ta đubriva. U pitanju su đubriva koja imaju u sebi pet elemenata: fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum i sumpor. Nijedno drugo đubrivo nema takvu formulaciju”, navodi Marko.

Luk ima jako slab korenov sistem zbog čega loše usisava hranljive materije i zato je jako bitno dodati sve te elemente i koristiti što kvalitetnija đubriva.

„U ovim đubrivima, kalcijum je u potpunosti dostupan biljkama, za razliku od kalcijuma koji se ubacuje u granulisana đubriva. Rastvorljivost fosfora je preko 90%, što nije slučaj u velikoj većini drugih formulacija”, objašnjava Marko.

Svi ti elementi, koji su dostupni u ovom đubrivu, dovode do sjajnog ploda i prinosa od preko 100 tona.

Ovo su najbolji hibridi CRNOG LUKA za dugo čuvanjek - © Agromedia


Osim đubriva stručnjaci iz kompanije Arum svojim znanjem pružaju povrtarima stručne savete, a samim tim i visoke prinose.

„Što se tiče načina, kako smo uspeli da dođemo do prinosa od 100 tona, to je prostorna izolacija; obavljene su sve agrotehničke mere na vreme; pomerena je gustina setve sa 5,5cm na 6,1 cm, i to su preduslovi da bi se ostvario ovako visok prinos”, kaže Milanko Gajić iz kompanije Arum.

Reč je o luku prve klase, čija glavica mora da bude prečnika od 50 mm do 80 mm. To je standard koji traže marketi i ujedno i jedini način da se ostvari visok prinos.


Proizvođači ovih hibrida iz godine u godinu beleže visoke prinose.

Slavoljub iz Despotova je ove godine posadio oko 20 hektara crnog luka. Koristi isključivo hibride kompanije Arum. Sa sortom Kroket je prezadovoljan, jer ima visoke prinose, te je siguran da će nastaviti saradnju sa ovom kompanijom. On je posadio oko milion biljaka, a očekuje prinos od oko 100 tona po hektaru.


Ovo su najbolji hibridi CRNOG LUKA za dugo čuvanje - © Agromedia

„Smatram da su to najbolji hibridi luka koji postoje! Sa druge strane, njihova stručna pomoć nam dobro dođe, a imaju u svom asortimanu i đubriva, tako da imaju kompletiranu ponudu što se tiče proizvodnje luka”, navodi Slavoljub.

Ali, tu se ne završava saradnja sa kompanijom Arum. Kako Slavoljub kaže, sa njima su napravili jedno moderno skladište, te je prezadovoljan što je našao kompaniju koja pruža podršku u svim segmentima proizvodnje.

Razgovarali smo i sa Zdravkom Sekerušom, a kako on navodi, godinama su menjali semena od različitih semenskih kuća i sa kompanijom Arum su najviše zadovoljni.

Kao dugogodišnji partner u oblasti proizvodnje povrća i krompira, firma ARUM nudi celokupnu uslugu i daje siguran ključ u ruke.

„Pozivam sve naše kupce, sve korisnike našeg semena da iskoriste potencijal koji im firma Arum nudi: vrhunsko, visokokvalitetno seme koje daje vrhunske rezultate. Ali, isto tako, ne ostavljamo vas da se sami mučite i rešavate svoje probleme. Obratite nam se, javite nam se. Budite sigurni da ćemo dati sve od sebe da vam pomognemo”, zaključuje Zoran Puača, direktor kompanije Arum.

Sagovornici:
Zoran Puača, direktor kompanije Arum
Marko Kuzmanović, kompanija Arum
Milanko Gajić, kompanija Arum
Slavoljub, Despotovo
Zdravko Sekeruš, Despotovo

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica