Ovo su ključne stvari koje morate znati o sadnji OZIMOG BELOG LUKA!

Ovo su ključne stvari koje morate znati o sadnji OZIMOG BELOG LUKA!

Optimalni rok za sadnju ozimog belog luka je od početka oktobra do 20. u mesecu. Pre nego što posadite ozimi beli luk koji se od belog luka iz prolećne sadnje razlikuje po manjem broju čenova, ali veće krupnoće, i jakoj stabljici u sredini glavice, morate znati koje uslove da mu obezbedite. Saznajte ih u nastavku teksta!

Beli luk Foto:Pixabay

Zemljište koje zahteva ozimi beli luk i plodored

To pre svega mora biti zemljište koje ima dobar vodno – vazdušni režim i mrvičastu strukturu. Zemljište treba da ima pH vrednost 6,0- 7,0, kisela zemljišta čine da luk slabo napreduje i sporije raste. Izaberite srednje laka zemljišta. Priprema zemlijišta se vrši krajem leta, početkom jeseni i to oranjem na dubinu od 30 -35 centimetara.

Kada vršite pripremu za sadnju ozimog belog luka nemojte unositi stajnjak jer biljke belog luka ne reaguju povoljno na njega – dolazi do produživanja vegetacije i stvaraju se lukovice koje imaju veću količinu vode što kasnije negativno utiče na njihovo skladištenje (luk se kvari).

Izbegavajte gajenje u monokulturi ili sadnju posle biljaka iz porodice lukova barem tri godine, jer je to efikasan način da izbegnete opasnost lukove nematode. Beli luk gajite posle krastavaca, tikvica, peršuna, šargarepe, kupusnjača, krompira.

Dubina i gustina sadnje ozimog belog luka

Dubina sadnje ozimog belog luka kreće se od 4 do 7 centimetara, u zavisnosti od veličine čena, ali bitno je da je vrh čena pokriven sa 2,3 centimetra zemlje. Ovo je važno jer ukoliko su prisutne padavine vrh čena može „izviriti“ iz zemlje što dovodi do njegovog propadanja. Jesenja sadnja belog luka podrazumeva veću dubinu od prolećne, na proleće se on sadi u dubinu od 3 centimetra.

Obavezno pre sadnje obezbedite biljkama poziciju sa dosta svetla. Najbolje ga je saditi na gredicama. Za parcelu površine 1 hektar potrebno je oko 1 000 kilograma sadnog materijala belog luka.

Međuredni razmak treba da iznosi oko 20 centimetara, a između biljaka 10 centimetara.

Beli luk Foto:Pixabay

Sadnja ozimog belog luka

Za sadnju je potrebno izabrati zdrave, neoštećene lukovice koje nemaju braon delove po sebi. Takođe, neka češnjevi koje sadite budu krupni jer to utiče na kvalitet prinosa.

Pre sadnje lukovice se čuvaju u provetrenom skladištu na temperaturi 15 – 16 stepeni, dok se neposredno pre sadnje temperatura spušta na 5, 6 stepeni kako bi se poboljšao rast listova i produžila vegetacija, što povoljno utiče na rast lukovice. Lukovica se odvaja na čenove za sadnju baš pre same sadnje.


Važno je da sadnju obavite pravilno, vrhovi moraju ići na gore jer ako je luk naopačke posađen neće uopšte rasti.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica