Imate problema sa cveklom u bašti? Niste jedini! – Evo gde grešite

Imate problema sa cveklom u bašti? Niste jedini! – Evo gde grešite

Ovo morate znati ako želite da imate dobru cveklu - © Pixabay

Retko ko u svojoj bašti posadi samo jednu, dve ili tri različite biljke. Uglavnom je to pregršt različitog voća i povrća, malo začinskog i aromatičnog bilja, te nešto malo ili mnogo cveća. Međutim, u želji da imamo što raznovrsniju baštu dešava se da ne stignemo da obratimo dovoljno pažnje na svaku vrstu. U nastavku vas podsećamo šta treba imati u vidu kada je u pitanju cvekla ili repa.

Proređivanje

Od svih grešaka koje se čine u uzgoju cvekle ili repe, propuštanje proređivanja je verovatno najčešća. Čak i ako precizno napravite razmak između semena tokom setve i dalje će biti potrebe za proređivanjem, čim sadnice narastu. Zašto? U paketu semena se zapravo nalazi semenska kapsula koja sadrži između 2-6 semena.

Ovo je karakteristično za cveklu, pa nije čudo da mnogi baštovani predvide proređivanje redova. A, stisnuta cvekla nije srećna cvekla. Zapravo dobićete mnogo lisne mase, a koren u zemlji neće moći lepo da se razvija.

Proređivanje može da se uradi kada vam biljke narastu oko 10-12 cm. Umesto da proređujete čupanjem, možete da odrežete vrhove neželjenih sadnica; na taj način nećete povrediti koren susedne biljke, a dobićete i ukusnu nagradu u vidu mladog lišća cvekle. Razmak između cvekli treba da bude najmanje 15 cm.

Primena boraksa

Smatra se da repe potiču iz oblasti duž obala Mediterana, gde zemlja ima obilje bora zahvaljujući blizini mora. Bez bora, cvekla će da razvije na korenu crne mrlje. Nedostatak bora može izazvati da cela kultura bude neupotrebljiva.

Jezgro repe ili cvekle počinje da gnjili, listovi budu prekriveni bledo smeđim tačkama. Takva repa ili cvekla ne može da se konzumira, jer ima neprijatan miris, ukus i toksične supstance koje se formiraju u crnim vlaknima.

Možete da dodate bor u zemlju, tako što ćete da stavite 1 kašiku boraksa u 10 litara vode, a dovoljno je jedno zalivanje.

Ovo morate znati ako želite da imate dobru cveklu - © Pixabay

Procena kvaliteta zemlje

Pošto smo već naveli dodavanje bora, da li znate koliko drugih hranljivih materija ima u zemlji? Analiza zemljišta je jako važna, kako biste znali šta sve može da nedostaje vašoj kulturi. Ovo važi za bilo koje povrće, jer neće dobro da raste ako nema dovoljno hranljivih materija koje su im potrebne.


Možda je potrebno da zemlju nahranite specifičnim mikro elementima. Paket semenki je jeftin, ali vaše vreme je neprocenljivo, pa osigurajte svoj uspeh poznavajući svoju zemlju.

Sadnja za jesenju i zimsku berbu

Mnogi baštovani seju cveklu i repu u proleće, ali one su sjajne za letnju sadnju i jesenju i zimsku berbu. Hladni i vlažni uslovi ranog proleća čine da ove biljke budu osetljive. Drugo, one postižu zrelost tokom vrućih letnjih dana, što može da dovede do toga da nemaju intezivnu boju, a to će imati uticaj i na ukus.

Cvekla proizvodi svoj slatki „antifriz“ tokom jeseni i zime, jer hladnije temperature pogoduju proizvodnji šećera. Dakle, setvom semena u kasno leto imaćete ne samo veću šansu da vam sadnice repe i cvekle uspešno odrastu, već će i same biljke imati bolji ukus i intezivniju boju.


Održavanje vlage u zemljištu

Iako je idealno vreme za berbu jesen ili zima, klijanje semena u suvim i vrućim letnjim uslovima može da bude izazov. Tvrda kora obično se formira iznad posađenog semena i biljka nije u stanju da probije tvrdu zemlju.

Zato je preporuka da se zemlja drži stalno vlažnom tokom prve nedelje nakon setve, odnosno da se zaliva najmanje jednom dnevno. Jednom kada se formira tvrda pokorica, teško se uklanja, pa je održavanje vlage zemljišta jako bitno.


Kako biste olakšali semenu da izađe na površinu, možete na seme da stavite supstrat, jer je on lagan i biljka će lako da prođe kroz njega na površinu. Kako je supstrat često tamniji od zemlje u bašti, on će vam biti i oznaka gde ste seme posadili, što će vam olakšati skidanje korova oko semena.

Redovno zalivanje je jako bitno. Ukoliko se radi neredovno, može doći do pucanja korena.

Izvor: Mother of a hubbard

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica