Ovo je najveći proizvođač lubenica u Srbiji

Ovo je najveći proizvođač lubenica u Srbiji

Goran Blanuša, poljoprivrednik iz mesta Ašanja, nedaleko od Pećinaca kod Rume, pre dvadesetak godina počeo je da gaji lubenice na oko pola hektara zemlje. Da bi opstao na tržištu, iz godine u godinu morao je sve više da povećava svoju proizvodnju. Danas, on je najveći proizvođač lubenica u Srbiji, a mnogi kažu čak i na celom Balkanu.

 

Ove godine, Goran lubenicu gaji na čak 85 hektara, a na još 15 ima i dinje. Uz to, on je trenutno i jedini proizvođač mini besemenih lubenica u celoj zemlji.

Roze hibridi paradajza najpopularniji među povrtarima u Počekovini

U ponudi imam mini besemenu lubenicu pod imenom Bambolino. To je rodna lubenica kao i obična, pošto je gušći sklop biljaka, ide oko 7.000 biljaka po hektaru. Prinos iznosi oko 60 ili 65 tona po hektaru“, navodi Goran.

Lubenica - ©Agromedia 


Bambolino F1 je triploidna, odnosno besemena, lubenica ekstra kvaliteta. Njeni plodovi su okrugli, svetlo zelene boje i teže od 1,5 do 2kg
. Ima izuzetno dugačak period branja i odlično podnosi skladištenje i transport. Uz sve to, na tržištu je ona, kako zbog veličine, tako i zbog ukusa, sve traženija i popularnija.

To je jedina mini lubenica koja je besemena. Postoji mnogo mini lubenica, ali one nisu besemene kao Bambolino“, dodaje on.

Lubenica - ©Agromedia 


Upitali smo našeg domaćina kakva je tehnologija proizvodnje ovih neobičnih lubenica.

Ona mora da ima oprašivač, za razliku od mini lubenica koje su semene. Čak obična mini lubenica može da bude oprašivač Bambolini. Na deset redova prvi, srednji i poslednji bi trebalo da bude semena lubenica. Tri besemene, dakle, pa jedna semena“, objašnjava povrtar.

Lubenice - ©Agromedia 


Inače, duplo je skuplje seme mini besemene lubenice od običnog, ali meni Bambolino odgovara zbog velike proizvodnje. Ona može dugo da stoji i na njivi i u magacinu, postojanija je i bolje trpi visoke temperature“, dodaje on.

Već godinama unazad, Goran sarađuje sa kompanijom „Agroarm“ koja je ovlašćeni distributer za „Seminis“ seme ovih lubenica. U poslednjih nekoliko godina, on se redovno konsultuje sa stručnjacima iz ove kompanije koji prate stanje lubenica na njegovom imanju i pomažu mu kada je reč o raznim agrotehničkim merama.


Goran godišnje proizvede oko 6.000 tona lubenice, odnosno, više od milion primeraka ovog slatkog i ukusnog povrća. 

Oni mi svake godine obezbede oko 50.000 do 60.000 semenki i sa njima sarađujem već više od 10 godina. Oni nam daju semena, đubriva i sve što treba, savetuju nas i pomažu nam. Uvek su verovali u mene i ja verujem u njih, pa je naša saradnja bila na obostrano zadovoljstvo. Ako ne verujemo jedni drugima, onda nema ni dobrog posla“, dodaje Goran.

Ove godine naš domaćin iz „Seminisovog“ programa gaji i dva hibrida dinje. Jedan od njih spada u takozvane ananas dinje i zove se Polinika.

Dinja - ©Agromedia 

Ima dobru krupnoću, pravilnog oblika je, a i prinos je solidan. Iz priloženog se vidi da je ekstra hibrid. Ja dinju čak ni ne jedem, ali iz iskustva vidim da je ekstra. Plodovi su izuzetno krupni i vrlo je otporna dinja“, ističe povrtar.

Još jedan odličan hibrid dinje na Goranovom imanju zove se Centro i spada u veoma aromatične, ukusne i krupne dinje. On može da se gaji na njivi, ali i za ranu plasteničku proizvodnju.

Dinje - ©Agromedia 

To su dinje koje se proizvode za markete. Oni je uvoze i preko zime iz drugih zemalja. To je taj Cantaloupe tip sa narandžastim mesom. Kriškasta je, sa zelenom šarom. Radnici kada je probaju kažu da je preslatka i preukusna“, ističe on.  

Verovali ili ne, Goran godišnje proizvede oko 6.000 tona lubenice, odnosno, više od milion primeraka ovog slatkog i ukusnog povrća. Zato je velika verovatnoća da ukoliko ste ovih dana kupili lubenicu, ona dolazi baš sa njegovog imanja.

Sagovornik:
Goran Blanuša, poljoprivrednik iz Ašanje

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica