Ovo je najbolji crni luk za skladištenje – Dani polja kompanije Arum

Ovo je najbolji crni luk za skladištenje – Dani polja kompanije Arum

U Gospođincima, na parceli Gorana Salonskog, organizovani su Dani polja crnog luka kompanije Arum. Predstavljeno je 8 vrhunskih Bejo hibrida, od toga i četiri nova.

Zahvaljujući porodici Salonski, koja je uložila puno truda da sredi oglednu parcelu, 12. po redu Dani polja crnog luka kompanije Arum u Gospođincima protekli su perfektno. Brojni proizvođači su se okupili da razmene iskustva i nauče o novim agrotehničkim merama u proizvodnji.

Crni luk kompanije Arum © Agromedia

Hibridi kompanije Bejo odavno su poznati u Srbiji, ali i u regionu. Reč je o visoko-prinosnim hibridima koji su namenjeni za dugo skladištenje sa odličnom ljuskom, a dobijeni su kombinovanjem najboljih italijanskih, američkih i španskih lukova.

„Bejo hibride seju u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj… To su pre svega Crockett, Orlenda i Legend. Široka je paleta sorti, ovde smo se bazirali na grupu koja je namenjena za dugotrajno skladištenje, oko 80 odsto proizođača gaji baš taj tip luka, to je odgovor na zahteve tržišta“, rekao je za Agromediju Denis Novak iz kompanije Bejo Zaden d.o.o.

Crockett i Legend odavno prati dobar glas kada je reč o dugom skladištenju luka. Ipak, proizvodnja je dodatno unapređena primenom nove tehnologije vađenja luka uz podsecanje korena

Dani polja kompanije Arum © Agromedia

„Onog trenutka kada nož prođe kroz zemlju ispod luka i podigne ga, automatski mu prekine korenov sistem, ta glavica luka više ne apsorbuje vodu iz tla i počinje stvaranje ljuske. Ukoliko se ne prekine koren, luk vegetira, uzima vodu, glavica bubri i dolazi do pucanja. Međutim, ovde smo primetili da luk nije izvrnut, već samo podignut, sprečena je pojava ožegotina i kada je prekinuto usvajanje vode luk je oformio pravu ljusku“, objasnio je Zoran Puača iz kompanije Arum.

Nikola Vulić, poljoprivredni proizvođač iz Siriga, seje crni luk koji dolazi isključivo iz kompanije Arum.


Hibrid kompanije Arum, Legend © Agromedia

„Sa kompanijom Arum sarađujem već deceniju i prezadovoljni smo. Njihov tim nam omogućava da prebrodimo lakše svaku godinu, dolaze nam stručnjaci i iz daljine. Sejemo Crockett, Legend i Redwing, neću ih menjati, mogu samo da uvedem neki novi“, rekao je za Agromediju Nikola Vulić, poljoprivredni proizvođač iz Siriga.

Sortiment koji dolazi iz inostranstva, kompanija Arum testira i kasnije plasira na naše tržište. Do poljoprivrednih proizvođača tako stižu proverena i najbolja semena. Uz poštovanje svih agrotehničkih mera i saveta koji dolaze iz Aruma, povrtari postižu vrhunske rezultate.


Sagovornici:

Denis Novak, Bejo Zaden d.o.o.


Zoran Puača, direktor kompanije Arum

Nikola Vulić, poljoprivredni proizvođač iz Siriga

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica