Od ĐUBRENJA do ZAŠTITE – ovo morate znati o UZGOJU KRASTAVCA!

Od ĐUBRENJA do ZAŠTITE – ovo morate znati o UZGOJU KRASTAVCA!

Nalazimo se u fenofazi plodonošenja, a zahtevi same biljke u ovoj fazi su nešto veća potreba za vodom i hranljivim materijama. Takođe, temperature u plasteniku mora da bude između 20-30 stepeni, a noću 15-17 stepeni. Ovo su osnovni uslovi, a u nastavku pročitajte šta je još potrebno uraditi, kako bi biljke donele maksimalan prinos.

„Ono što karakteriše ovu fazu je nega useva. Otklanjanje viška listova i zaperaka, kao i otklanjanje suvišnih i nepraivlnih plodova daće za rezultat jako visok prinos, koji svaki proizvođač i želi“, navodi dipl. inž. Marko Đokić.

Što se tiče upotrebe hraniva, ono što odlikuje ovu fazu je velika upotreba kalijuma i kalcijuma. Takođe, da bi se dostigli vrhunski prinosi u proizvodnji krastavca, mora se konstatno raditi nega useva, a to podrazumeva rezidbu starog, lošeg lišca, kao i uklanjanje zaperaka i nepravilnih plodova.

Od ĐUBRENJA do ZAŠTITE - ovo morate znati o UZGOJU KRASTAVCA - ©Agromedia

Kada dođe do fenofaze plodonošenja, sa aspekta zaštite mora da se vodi računa, ne samo o patogenima i štetočinama koje moraju da se suzbiju, već i koja sredstva ćemo da upotrebimo u te namene. U ovoj fazi najproblematičnija je plamenjača krastvca koja posebno dolazi do izražaja kada dođe do berbe plodova. U tom trenutku je važno upotrebiti fungicide koji imaju jako kratku karencu, kako ne bi ugrozili kozumente koji će ih kupiti“, savetuje dipl. inž. Mladen Đorđević.

Prema njegovim rečima, drugi deo problema, koji se često javlja i već je prisutan u plastenicima je pojava tripsa, kao i bele leptiraste vaši.

Njačešća greška koju proizvođači rade u ovoj fazi razvoja krastvca je neblagovremena detekcija štetočina, odnosno kada je pravi trenutak za tretman.

„Kod tripsa i bele leptiraste vaši od izuzetne je važnosti da, kada primetimo prve jedinke na biljkama, primenimo tretman insekticidima“, zaključuje Mladen.

Sagovornici:
dipl. inž. Marko Đokić
dipl. inž. Mladen Đorđević

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica