Najveća vertikalna farma biće u Dubaiju

Najveća vertikalna farma biće u Dubaiju

Najveću vertikalnu baštu na svetu izgradiće kopanije “Crop One” i “Emirates Crop Catering” u Dubajiu. Ujedinjeni Arapski Emirati uvoze skoro 85 procenata hrane tako je megafarma u zatvorenom prostoru idealno rešenje za proizvodnju hrane.

Vertikalna bašta - © Pixabay

Vertikalne farme su postrojenja u zatvorenom prostoru, gde se biljke gaje po principu hidroponike, a biljke su smeštene jedne iznad drugih. Stare, napuštene fabrike odličan su prostor za smeštanje ovakve farme. Ova zemlja ima sve predispozicije za ovakvu vrstu proizvodnje, zemlja nije plodna, ali ima dosta svetlosti za prozvodnju energije pa postrojenje može da bude samoodrživo.

Sama vertikalna farma prostiraće se na 12.000 kvadratnih metara. Ovakve farme imaju brojne prednosti . Ovakve farme uvek su u zatvorenom prostoru i mogu da se proizvode tokom cele godine, a zbog toga što su zatvorene smanjuje se upotreba pesticida.

Netativne strane su uporeba vode i potrošnja energije. Većina farmi koristi principe hidroponije i aeroponije, metode koje ne koriste zemljište, već se nutrijenti rastvaraju u vodi i tako ih biljka apsorbuje. Za gajenje biljaka tokom cele godine potrebno je i LED osvetljenje.

Ova farma biće prikačena na električnu mrežu ali će imati i solarni izvor energije. Prvenstveno, gajiće se zeleniš, a plan je da se proizvodi 6.000 tona dnevno. Plan je da do decembra 2019 godine proizvede prva količina zeleniša.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica