Na ovo obratiti pažnju prilikom izbora semena

Na ovo obratiti pažnju prilikom izbora semena

Na domaćem tržištu postoji preko 40 povrtarskih vrsta koje se gaje na ekonomski značajnim površinama, oko 68 se gaji u okviru dvorišta, okućnica i salaša, a ima i 111 starih autohtonih sorti povrća. U moru domaćeg i inostranog sortimenta, kako izabrati seme povrća pitali smo profesora doktora Žarka Ilina.

Tržište ne diktira samo cenu, već i izbor sortimenta. Prvobitno je važno dobro unapred isplanirati plasman robe, odnosno da li će roba ići na domaće ili inostrano tržište

Kako da prepoznate kvalitetan hibrid paradajza?

„Povrtar mora da ima na umu kakve su navike potrošača, lokalno, regionalno, na nivou države Srbije… Ali isto tako mora da poznaje i ukuse tržišta Evropske unije, ali i Istoka, a nadam se u skorijoj budućnosti i Dalekog istoka. Sva ta tržišta imaju posebne zahteve za različitim bojama i ukusima. A povrće proizvedeno na ovim geografskim površinama može da odgovori na te zahteve, treba pažljivo izabrati seme u širokoj i lepoj lepezi biljnih vrsta na osnovu toga“, ističe profesor dr Žarko Ilin.

 

Povrće © Pixabay

 

Profesor ističe da su ove godine sve povrtarske vrste u masovnoj proizvodnji donele zadovoljavajući profit.


Rani mraz uništava povrće u Srbiji

„Uzmite kao primer da je cena veleprodajne mrkve 60 dinara, maloprodajna 100, cena krompira je od 45 do 60 dinara, cena paprike 60-70 dinara u veleprodaji, a od 120 do 150 u maloprodaji, kupusa 10-15 dinara. Ove godine će profesionalni proizvođači, kolege agronomi, nadoknaditi sve one nule i gubitke, iz poslednje dve ili tri godine“, zaključio je profesor Ilin.

Sagovornik:


Profesor dr Žarko Ilin

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica