MERAK – jedna sorta paprike za veći broj kupaca

MERAK – jedna sorta paprike za veći broj kupaca

Ukoliko ste mislili da proizvodnja savršene paprike može biti težak posao, varate se. Tim Konus Glorije dokazao je da gajenje paprike čija je namena višestruka, može biti veoma jednostavno i  isplativo i to zahvaljujući sorti Merak. Ova paprika je odlična kada se konzumira u svežem stanju, a idealna je za pečenje i turšiju.

Paprika Merak je dobra za pečenje i za turšiju - © Konus Glorija

Tim Konus Glorije potrudio se da odgovori na potrebe proizvođača i da ono što je do sada bilo nespojivo ponudi u varijanti „tri u jedan“.

Naime, selekcioneri ove kompanije stvorili su sortu paprike pod imenom Merak, koja iz godine u godinu beleži sve bolje rezultate i postaje veoma popularna na našim prostorima. Razlog sve veće potražnje za ovom sortom jeste upravo njena višenamenska upotreba.

Merak je srednje rana sorta paprike za upotrebu u svim fazama zrelosti. Visoka, snažna i razgranata biljka formira krupne, čvrste i pljosnate plodove, prosečne težine 150-220 grama u tipu svetle kapije.
 

Paprika Merak može se koristiti u svežem stanju - © Konus Glorija

Može se gajiti u zaštićenom prostoru, ali i na otvorenom polju, gde biljke rasađene početkom maja stižu za branje oko 20 juna. Dugačak period plodonošenja do jesenjih mrazeva obezbeđuje prinos od 50 do 70 t/ha, u zavisnosti od sklopa biljaka i primenjene agrotehnike.

U tehnološkoj zrelosti plodovi su svetlozelene boje i kao takvi mogu se konzumirati u svežem stanju tokom leta. Zahvaljujući lepom obliku, specifičnoj boji i tipičnoj aromatičnosti, paprika Merak je izuzetno privlačna kupcima.


Pred kraj leta i početkom jeseni ostavljeni plodovi prelaze u fiziološku zrelost i poprimaju lepu crvenu boju. U to vreme količina suve materije iznosi do 7,5% pa se zbog toga takve paprike mogu koristiti za termičku obradu i sve druge vrste prerade.
 

Paprika Merak može imati višenamensku upotrebu - © Konus Glorija

Krajem jeseni na biljkama se nalazi još plodova koji su zbog vremenskih uslova i velike probranosti formirali kraće, sitnije plodove koji su još u zelenkastoj fazi i koji su kao takvi idealni za spremanje turšije.


Ukoliko ste i vi među onim povrtarima koji žele da na istoj površini dobiju papriku koja se može koristiti u tri različite svrhe, obavezno probajte sortu Merak.

Sponzorisani članak


Konus Glorija
Konus Glorija - © Konus Glorija
Ulica: Dobanovačka 52, 11080 Zemun – Beograd
Tel/fax: 011 26 19 676, 011 316 85 19
E-mail: [email protected]

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica