Marloo F1 – najbolji kupus za kiseljenje

Marloo F1 – najbolji kupus za kiseljenje

Konferencija posvećena kiselom kupusu organizovana je u prostorijama firme Agrimatco u Čelarevu. Predstavljen je hibrid Marloo F1, jedan od najboljih hibrida semenske kuće Sakata.

Prethodnih 14 godina Sakata je kombinovala znanje i veštine, kako bi Evropskom tržištu ponudila najbolji kupus za kiseljenje, Marloo F1 je najbolji hibrid kupusa koji ispunjava visoka očekivanja proizvođača, prerađivača i potrošača.

„Marloo F1 je zvezda dana, on je najprodavaniji hibrid za potrebe kiseljenja kupusa, veliki deo tog kupusa se izvozi u inostranstvo, a ostatak se koristi kod nas. Njegove karakteristike su te koje ga izdvajaju na tržištu, ima polu-zaobljene glavice, izuzetno tanke i velike listove i visok procenat šećerakoji omogućava zlatnu boju i onaj pravi ukus kiselog kupusa“, objasnio je Stevan Popić iz kompanije Agrimatco u Srbiji.

Konferenciju u Čelarevu posetili su gosti iz Nemačke, Ukrajine, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije…

 

Konferencija posvećena kupusu Marloo F1 © Agromedia

 

„Danas smo se okupili da vidimo neke sorte kupusa, karfiola i brokole, a ujedno smo videli i kako izgleda kiseljenje kupusa. Kupus Marloo je faktički jedan od najboljih za kiseljenje, tako smo isto zaključili i u drugim zemljama koje smo obilazili, pokazao se kao najbolji“, rekao je Šterijo Nikolov iz Makedonije.

„Proizvodne površine u ovom delu u Srbiji, u Vojvodini poprilično su slične proizvodnim površinama u Bosni i Hercegovini na kojima se proizvode ovakve kulture, govorim o intenzivnoj proizvodnji. Veoma nam je važno da razmenjujemo iskustva, možemo da vidimo koji sklopovi se koriste, koje agrotehničke metode i šta je sve novo u sortimentu koji dolazi“, kaže Milan Vujanović iz Bosne i Hercegovine. 


 

 Kupus semenske kuće Sakata © Agromedia

 


„Marloo F1 je najbolji kupus, nije da ga hvalim, zadržava konstantnu boju, ima tanak list i idealan je za pravljenje domaće poslastice sarme i drugih jela. Održava kontinuitet, ne menja boju i zato je prihvaćen od svih kupaca širom Evrope“, rekao je Dragi Georgiev iz Makedonije.

Kvalitet kiselog kupusa zavisi od proizvodnje i načina čuvanja


„U Hrvatskoj imamo dobre rezultate što se tiče proizvođača, takođe su zadovoljni i supermarketi koji otkupljuju tu robu, pošto je dosta teška situacija u poljoprivredi, cene su dosta niske, zavisi od godine do godine, Marloo F1 se pokazao kao stabilan hibrid na polju u različitim uslovima. Tako da ga preporučujem svim proizvođačima“, zaključio je Stjepan Kanižaj iz Hrvatske.

Iako je tekuća godina u Srbiji i regionu bila veoma teška za proizvodnju kupusa, uz punu agrotehniku poljoprivredni proizvođači su sa hibridom kupusa Marloo F1 ostvarili prinose od oko 110 tona po hektaru.

Sagovornici:

Stevan Popić, Agrimatco, Srbija

Šterijo Nikolov, Semenarstvo Promet, Makedonija

Milan Vujanović, Agrimatco, Bosna i Hercegovina

Dragi Georgiev, Best food, Makedonija

Stjepan Kanižaj, Agrimatco, Hrvatska

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica