Manje poznat, ali podjednako UKUSAN: LUK ŠALOT

Manje poznat, ali podjednako UKUSAN: LUK ŠALOT

Iskusni baštovani znaju koliko je važno svake godine obnoviti baštu nekom novom vrstom. Pored novog rešenja na trpezi, stiče se i novo iskustvo u baštovanstvu. Pogotovo je prava čar pronaći manje poznate vrste pojedinih povrtarskih kultura.

Da li ste čuli za šalot luk? Danas ćemo govoriti po čemu je ova vrsta crnog luka specifična i kako je jednostavno možete gajiti u svojoj bašti.

Procenjuje se da ova biljka potiče iz Azije, a da je kasnije preneta u Indiju i na Mediteran. U starim vremenima smatralo se da luk potiče iz drevnog hananskog grada Aškelona, pa je ovo i jedan od mogućih razloga zbog čega se naziva šalot.

OPSTANE I TOKOM ZIME, A DA NE PROKLIJA

Karakteristične je blage arome i jednostavno se čuva. Specifičan je po tome što lukovice mogu opstati  tokom cele zime, a da ne proklijaju. Ovako ga možete podgajiti.

Važno je da znate da je manje otporan od domaćih lukova, zbog toga je važno odabrati dobru i hranljivu poziciju u vrtu. Tamo gde je zemlja dobro obrađena. Bilo bi dobro da na ovom mestu pređete frezom i iskultivirate da bude rastresito.

Posle toga obogatite pregorelim stajnjakom koji je u ovom slučaju idealan za upotrebu. Sledeći korak je da dodate i mineralno đubrivo. Naša preporuka je osnovno đubrivo NPK 3×15, u malim količinama.

Zbog specifičnog oblika glavica važno je napraviti duboke redove. Može se saditi na uži razmak u odnosu na domaće vrste. Dovoljno je 5 cm razmaka.


Kada je reč o periodu sadnje, u zavisnosti od područja moguće ga je posaditi i u proleće i u jesen.

DOBAR U JOGURTU, DOBAR KAO ČIPS

A kako je sve moguće koristiti šalot? Različite kuhinje, različiti recepti. Na primer, u Iranu se koristi mleveni šalot koji je pomešan sa gustim jogurtom, i tako serviran uz roštilj. U ovoj zemlji šalot se koristi i u okviru tradicionalnih priloga, ukiseljen i pomešan sa drugim povrćem.

Pored ovakve upotrebe, šalot se može upotrebiti kao osnovni začin, ili sitno iseckan propržiti do zlatno smeđe boje, kada će poprimiti hrskavost i oblik čipsa.


Ali, čak i kada eksperimentišete sa šalotom, nikako ne zaboravite da je njegova aroma najviše izražena kada se koristi svež.

Komentari (1)

E. Z.

2021-04-15 19:50:25

Ja ovakav luk imam u mojoj basti. Ima blazi i malo slatkasti ukus, zato ga i zovemo slatki plavi luk (nisam znala da se zove Salot).
Dvogodisnji je . Posadim u prolece veliku lukovicu i izraste mi stabljika i na vrhu male lukovice (arpadzik), koje onda sledeceg proleca sejem u leje kao i obican luk.
Jedemo ga svez u salatama.
Svidaju mi se Vasi clanci o biljkama i zelim Vam da ih bude sto vise.
Pozdrav.

Tanja Prolić, Novinar

2021-04-16 09:15:00

Hvala što ste podelili sa nama svoje iskustvo u gajenju luka Šalot. Drago nam je da vam se sviđaju naši članci, zahvaljujemo se na podršci, pratite nas i dalje za još zanimljivih članaka o različitim sortama biljaka.

Lep pozdrav

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica