Da li je ZREO ili mu treba JOŠ – KADA se beli luk vadi iz zemlje?

Da li je ZREO ili mu treba JOŠ – KADA se beli luk vadi iz zemlje?

Budući da beli luk raste ispod zemlje, stoga nije jednostavno proceniti kada je glavica u potpunosti sazrela za vađenje. Ipak, odgovor se krije u izgledu lišća, odnosno razmeri sasušenih i zelenih listova na stablu belog luka.

Posadili ste čenove belog luka u jesen, biljka je ravnomerno rasla tokom zime i ranog proleća i u maju je već spremna za vađenje. Ne baš sasvim.

Za razliku od većine povrtarskih kultura koje se sade u proleće i beru u jesen, beli luk se uobičajeno sadi u jesen i bere od kasnog proleća do sredine leta. U pitanju je biljka duge vegetacije, koja potraje čitavih  osam do devet meseci.

Beli luk spada u kulture kod kojih je ključno određivanje pravog trenutka za berbu, s obzirom na to da se period berbe proteže od maja do avgusta, u zavisnosti od termina sadnje, vremenskih prilika i i same sorte posađenog belog luka.

Prerana kao i prekasna berba mogu nepovoljno uticati na prinos, a budući da se glavica razvija ispod zemlje, postavlja se pitanje kako odrediti taj pravi trenutak za berbu.

Kratak odgovor glasi da je suština u izgledu lišća.

Kako da odredite kada je beli luk sazreo za branje?

Za razliku od svog rođaka iz porodice lukova, crnog luka, beli luk sazreva dok su mu listovi još uvek delimično zeleni.

Listovi crnog luka počinju da gube boju i da venu kada biljka prestane da raste. Listovi pri vrhu počinju da se suše i da poležu čime vam nedvosmisleno daju do znanja da je vreme za berbu crnog luka. Takođe, većina glavica crnog luka pri kraju vegetacije izroni iz zemlje te time dodatno olakšava procenu da li je biljka u potpunosti sazrela.

Sa druge strane, biljka belog luka na drugi način šalje signale da je dospela za branje.


Za početak, obratite pažnju na to koliko je listova ostalo na stablu. Svaki list iznad zemlje ukazuje na jedan sloj zaštitnog omotača glavice koja raste ispod zemlje. Biljka sa deset zelenih listova, primera radi, poseduje deset slojeva omotača glavice. Iako broj listova kod belog luka varira, indikator da je došlo vreme za berbu je trenutak kada je polovina listova sasušena dok je druga polovina još uvek zelena pri čemu listovi počinju da se suše od dna ka vrhu.

Stoga, ne čekajte da se svo lišće belog luka sasuši pre nego što ga izvadite iz zemlje jer bez zaštitnog omotača oko glavice belog luka, čenovi mogu da se razdvoje te i sam proces sušenja i čuvanja može biti doveden u pitanje.


 

Kada bi trebalo da se prestane sa zalivanjem belog luka?

Tokom proleća, čak iako listovi počnu da se suše, trebalo bi nastaviti sa zalivanjem belog luka. Tek kada je 50-75% useva belog luka dostiglo stepen zrelosti u kojem je polovina lišća braon boje a druga polovina zelene, tada je trenutak da prestanete sa navodnjavanjem na period od nedelju dana. Time pružate mogućnost zemlji da se prosuši a ujedno i da predupredite truljenje glavica. Vađenje belog luka iz zemlje, na ovaj način, učinićete lakšim u situaciji kada je zemlja mekana i mrvičasta umesto vlažna i sabijena.


Kako vaditi beli luk iz zemlje?

Za početak, lagano zakopajte zemlju oko glavice uz pažnju da ne oštetite omotač ili čen kako biste utvrdili veličinu glavice, bez da je celu iskopate.

Ukoliko glavica deluje mala, zagrnite je zemljom i sačekajte nekoliko dana pre nego što je ponovo proverite. Sa druge strane, ukoliko je glavica dobro formirana, omotač zategnut a čenovi izbočeni i dobro izdefinisani, biljka je spremna za vađenje. Pažljivo ašovom izdignite zemlju oko glavice i nežno odvojite biljku od osnove njenog korena držeći je za sam početak stabljike. Potom, preostaje još da uklonite svu zemlju i blato sa nje.

Da li bi beli luk trebalo prati nakon vađenja iz zemlje?

Nikako nemojte prati beli luk ili uklanjati omotač glavice nakon vađenja.

Opran beli luk akumulira dodatnu vlagu u glavici koja može dovesti do gljivičnih oboljenja.

Kada je o čistoći glavice reč, treba imati na umu da je nečistoća koncentrisana na poslednjem omotaču glavice koji ima tendenciju da se istruni i izguli već tokom vađenja iz zemlje te kako ovaj sloj prirodno biva ukljonjen, sloj koji se nalazi iza njega, ostaje čist.

Kako da koristite i čuvate beli luk?

Ukoliko nameravate da odmah upotrebljavate ubrani beli luk, makazama isecite lišće i koren i držite ga u kuhinji na dohvat ruke.

Ako se odlučite da ga skladištite, čuvajte ga na sobnoj temperaturi na mračnom, suvom i dobro provetrenom mestu, poput otvorene papirne kese ili pletene korpe u ostavi ili u ormaru.

Nikako nemojte držati beli luk u frižideru. Svetlost i vlaga su njegovi najveći neprijatelj,i a beli luk ostavljen u frižideru postaće plesniv, a uz to će ubrzo i proklijati.

Beli luk bi trebalo upotrebiti u periodu od tri nedelje od odstranjivanja lišća i korena, odnosno u roku od 7-10 dana od trenutka kada se načne glavica. Glavica koja je na bilo koji način oštećena tokom vađena, ali je i dalje jestiva trebalo bi da bude prva upotrebljena budući da će joj kvalitet brže opadati.

Ukoliko želite da uskladištite beli luk na duži period vremena, ne dirajte lišće i koren.

Izvor: Garden Betty

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica