Kupus za kiseljenje: Pravo je vreme da planirate proizvodnju

Ukoliko biste želeli da proizvedete kupus koji će se koristiti za kiseljenje, onda je svakako korisno znati da je pored agroekoloških uslova i klimatskih faktora, bitan i sortiment. Na izbor kupusa za tu namenu prevashodno utiče kvalitet lista, struktura glavice, izbalansiran odnos šećera i suve materije, kao i sadržaj vitamina C.
 

Kupus - © Konus Glorija


Kvalitetan i tanak list
 nežne nervature poželjan je zbog savitljivosti i lakšeg formiranja, odnosno oblikovanja sarmi. Na vremensku dužinu kiseljenja utiče struktura glavice, dok su sadržaj šećera i suve materije zaduženi za kvalitet. Optimalna količina šećera je od 3,5 do 6,5%. Poznato je da je kiseli kupus bogat vitaminom C, a njegova količina je bitna za održavanje kvaliteta i očuvanja zlatnožute boje ukiseljenih glavica.

Sortiment koji se najčešće koristi za ovu namenu su varijeteti dužine vegetacije od 70-100 dana od rasađivanja.

Kupus - © Konus Glorija 


Konus Glorija
, prepoznatljiva po kupusnjačama, a posebno po ovom segmentu kupusa, preporučuje POTOMAK F1.

Vrlo prilagodljiv uniforman hibrid zbog kraće vegetacije i naročito kvalitetnog lista našao je svoje mesto u proizvodnji za svežu potrošnju, ali posebno za kiseljenje. Vegetacija mu je oko 75-80 dana sa prosečnom težinom glavice 2-3 kg. S obzirom na to da ima odličnu otpornost na najvažnije oboljenje kupusa koje izaziva bakterija Xanthomonas campestris, on je u područjima gde su zaraze redovna pojava pravi izbor.

Sponzorisani članak
Konus Glorija
Konus Glorija - © Konus Glorija
Ulica: Dobanovačka 52, 11080 Zemun – Beograd
Tel/fax: 011 26 19 676, 011 316 85 19
E-mail: konusglorija@yahoo.com

Komentari