Kupci traže kelerabu sa kvalitenim plodovima otpornim na pucanje

Kupci traže kelerabu sa kvalitenim plodovima otpornim na pucanje

Potražnja kelerabe u Srbiji poslednjih godina vrtoglavo raste. Sa porastom potražnje javila se i potreba proizvođača da gaje one hirbide koji će ispuniti njihove prohteve i zadovoljiti potrošače. Jedan od karakterstika dobrog i kvalitetnog hibrida jeste i velika tolerancija na pucanje plodova.

Keleraba Erika - © Konus Glorija 

Potražnja kelerabe

Keleraba je naročito omiljeno povrće u Nemačkoj i Indiji, mada se najviše gaji u severnoj i zapadnoj Evropi, odakle i potiče. Pored toga što pruža osećaj sitosti, ona sa minimalnom količinom kalorija jača imunitet, reguliše metabolizam, smanjuje loš holesterol, povoljno deluje na zdravlje kostiju, zube i desni.

Ona je tamo veoma cenjeno i traženo povrće. Međutim, poslednjih godina potražnja za ovim povrćem i na našem tržištu postaje sve popularnija. Sa porastom proizvodnje kelerabe, porasla je i potražnja proizvođača za hibridom koji će ispuniti njihove prohteve.

Hibrid otporan na pucanje plodova

Jedan od takvih hibrida, koji se već potvrdio na našem prostoru je ERIKA, hibrid koji je namenjen celosezonskoj proizvodnji. Okrugle svetlozelene glavice su srednje veličine i težine od 150-250g u zavisnosti od primenjene tehnologije, perioda i gustine sadnje.

Keleraba Erika - © Konus Glorija 

U najranijoj proizvodnji pristiže za branje 70-80 dana nakon rasađivanja dok u letnjoj proizvodnji za nepunih dva meseca. Posebna pogodnost ovog hibrida je dosta velika tolerancija na pucanje plodova tokom letnje proizvodnje, što je ističe i preporučuje da se nađe u svačijoj proizvodnji.

Lekovita svojstva kelerabe

Keleraba je savršeni izvor biljnih vlakana, važnih ne samo za varenje, već i za celokupno zdravlje organizma. Upravo ta vlakna obezbeđuju duži osećaj sitosti zbog čega se ova namirnica i posebno preporučuje u jelovnicima za skidanje viška kilograma.


Odličan je izvor vitamina C, zbog čega jača imunitet, reguliše metabolizam. U 100 grama ploda ima ga čak 62 miligrama, što predstavlja 78 odsto preporučenih dnevnih potreba. Od minerala najviše ima kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, bakar i mangan.

Keleraba Erika - © Konus Glorija 

Redovna upotreba sveže kelerabe u ishrani pojačava apsorpciju gvožđa odgovornog za snabdevanje krvi kiseonikom, zahvaljujući čemu se povećava energija. S obzirom na to da stabilizuje nivo šećera u krvi, preporučuje se kod hipoglikemije i dijabetesa, a zahvaljujući prisutnom kalijumu snižava povišeni krvni pritisak.


Dok je mlada, vrlo je sočna, mekana i ukusna. Kao takva se koristi sirova za pripremu salata, dok se stariji plodovi najčešće kuvaju, dinstaju ili peku. Mlado lišće i stabljika kelerabe takođe su jestivi, a sadrže i mnoštvo važnih vitamina i minerala, među kojima posebno karotina i fosfora. Listovi su naročito bogati provitaminom vitamina A, posebno važnim za očuvanje ćelija.

Svi zainteresovani za nabavku semena kelerabe ERIKA, mogu je naći u svim bolje snabdevenim poljoprivrednim apotekama, dok sve dodatne informacije i slike sa terena možete videti na sajtu www.sementes.rs


Sponzorisani članak

Konus Glorija
Konus Glorija - © Konus Glorija
Ulica: Dobanovačka 52, 11080 Zemun – Beograd
Tel/fax: 011 26 19 676, 011 316 85 19
E-mail: [email protected]

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica