Svet poljoprivrede Prodavnica

Kombinacije povrća u bašti koje će vam DONETI PROFIT

Ukoliko tek započinjete povrtarsku proizvodnju ili ste već neko vreme u povrtarskom poslu i razmišljate šta da posadite naredne godine, a što će vam biti isplativo, koristiće vam naše preporuke.

Uzgoj različitog povrća - ključ za uspeh u povrtarskoj proizvodnji- © Pixabay

Zavisno od godišnjeg doba, odabir kultura je jako bitan korak i to se planira pažljivo i precizno. Najbolje je kombinovati 3 kulture u jednoj godini.

Na primer, možete posaditi spanać, paradajz i kornišon. Druga kombinacija bi bila salata, paradajz i crni krastavac. Pošto smo naveli dve kombinacije sa paradajzom, ako razmišljate o još nekoj kombinaciji, sugerišemo da pročitate koje biljke možete, a koje ne smete saditi u blizini paradajza.

Uvek se nekako nameće pitanje da li da se držite samo tih kultura ili da ih menjate. Pravi proizvođači uvek menjaju kulture. Važno je da se prati tržište, odnos ponuda i tražnje.

Sledeće pitanje koje može da vas muči je da li da gajite na otvorenom ili da uložite u plastenik. Gajenje na otvorenom polju ima svoje prednosti i mane, kao i gajenje u plasteniku. Da li je bolji uzgoj na otvorenom ili u plasteniku to zavisi od kulture. Ipak, povrće iz plastenika uvek izgleda kvalitetnije i uvek ima bolju cenu.

Uzgoj različitog povrća - ključ za uspeh u povrtarskoj proizvodnji- © Pixabay

Ukoliko se rešite za uzgoj povrća u plasteniku, prvo je potrebno odabrati idealan tip plastenika za vašu proizvodnju. Zatim, obavezno pročitajte kako da uradite dezinfekciju zemljišta u plasteniku, a ne bi bilo loše da odmah pogledate i smernice kako da se rešite štetnih insekata koji napadaju povrće u plasteniku, jer će vam sigurno trebati.

Međutim, neke kulture se jednostavno ne mogu saditi u plasteniku već moraju na otvorenom i obrnuto. To su, na primer, karfiol, plavi paradajz, feferoni, praziluk… Njih možete posaditi u plasteniku ali će uvek biti bolji i kvalitetniji ako se gaje na otvorenom.

Komentari