Koliko dugo šargarepa može da ostane u zemlji?

Koliko dugo šargarepa može da ostane u zemlji?

Koliko dugo šargarepa može da ostane u zemlji - ©Agromedia

Jedno od najčešćih pitanja kada je šargarepa u pitanju jeste koliko dugo može da ostane u zemlji, odnosno da li će ukus biti bolji ako se izvadi iz zemlje kada je manja?

Generalno, šargarepa može da se izvadi kada je dovoljno velika i slatka da bi mogla da se jede, a koliko dugo može da se drži u zemlji zavisi od sezone kada se gaji.

Ako se šargarepa gaji za letnju berbu, trebalo bi da se izvadi kada dostigne optimalnu veličinu, što je prosečno 70 do 80 dana nakon što je posađena.

Izlaganje visokoj temperaturi može šargarepu da učini pomalo gorkom, pa ako se pojavi baš topla sezona, trebalo bi da se izvuče iz zemlje, kako ne bi dobila tu gorčinu.

U hladnijim sezonama, kada se šargarepa uzgaja za jesenju ili zimsku berbu, može da se ostavi u zemlji sve dok ne budete spremni da je koristite. Izuzetak od ovog pravila je kada se šargarepa uzgaja u regiji gde zemlja izmrzava. Tada treba šargarepu izvaditi pre prvog mraza, osim ako nemate zaštitu od hladnoće.

Šargarepa može da ostane u zemlji sve dok zemlja ne smrzne. U toplijim krajevima to može da znači i boravak u zemlji sve do jeseni, pa čak i u zimu.

Pazite samo na vremenske prilike. Velika kiša nakon sušnog perioda može dovesti do toga da šargarepe puknu, pa je najbolje da ih izvadite pre nego što se to desi.

Izvor: Gardening channel

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica