Kalemljenjem rasada paprike jača se otpornost biljke

Kalemljenjem rasada paprike povećava se otpornost biljke na bolesti ali i prinos. Ukoliko do sada niste kalemili papriku i niste sigurni kako da to izvedete, detaljne savete daje dipl. inž. Dragan Mijušković iz PSSS Jagodina.

Kvalitetna paprika - © Agromedia

Sama tehnologija, odnosno proces kalemljenja, ne razlikuje se mnogo od drugih vrsta. Obično se obavlja istovremeno setva podloge i plemke. Kalemljena paprika poseduje i visoku tolerantnost prema zemljišnim bolestima i štetočinama.

Nakon setve, kada se podloga seje u kontejnere, a plemka u gajbe, dosta gusto (kao za pikiranje), kada se formiraju četiri do šest pravih listova, pri debljini stabla od oko dva milimetra počinje kalemljenje. Potrebno je, oštro sečivo –
žilet, koji se postavi u specijalan držač tako da nanošenjem stabla na sečivo dolazi do sečenja pod uglom od 45 stepeni.

Za kalemljenje je idealno ukoliko je rez što precizniji i površina naleganja što veća. Podloga se seče iznad kotiledona, a plemka obično isto iznad kotiledona, ali to zavisi i od izduženosti rasada. Nakon spajanja sa silikonskom štipaljkom, moguće je postavljanje i drvenih štapića, koji će poslužiti kao oslonac biljkama.

Kalemljene biljke prebacimo u komoru za kalemljenje, gde možemo da kontrolišemo klimatske uslove. Za ove svrhe možemo koristiti i PVC gajbe. U ove gajbe se poređa kalemljeni rasad i dobro zalije. Gajbe svojom visinom od 25 –
30 cm predstavljaju držače, tj. konstrukciju za foliju kojom sve prekrivamo. Prva je perforirana folija. Drugi i treći sloj čine obične folije, a na ova tri sloja postavlja se tamna folija ili mreža za zaštitu od grada zelene ili crne boje, koja ima funkciju da zamrači rasad u prvih 48 časova.

Paprika - © Agromedia

Posebno se mora naglasiti da kalemljeni rasad mora da se nalazi u uslovima visoke relativne vlažnosti vazduha i niske osvetljenosti. Nakon 48 sati skida se tamna folija, pa se intenzitet svetlosti povećava. Do tog momenta već je počelo stvaranje kalusa.

Nakon 96 časova (četvrti dan od kalemljenja) skida se druga folija, nakon 144 časa (šesti dan) skida se i poslednja folija. Biljke u gajbama ostaju još dva do tri dana, pre rasađivanja na stalno mesto.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

Autor:  Dipl. inž. Dragan Mijušković PSSS Jagodina

Komentari