Kako uzgajati paradajz vrhunskog kvaliteta i ukusa?

Kako uzgajati paradajz vrhunskog kvaliteta i ukusa?

Sa porastom svesti savremenog društva o značaju zdrave ishrane, sve se više povećava i potražnja proizvođača i kupaca za proizvodima vrhunskog kvaliteta. Prednost se daje proizvodima koji se gaje u prirodnim uslovima, bez upotrebe agresivnih hemijskih sredstava.

Premijum paradajz @ Zeleni hit

Značaj integralne zaštite i odabira vrhunskih hibrida u proizvodnji paradajza posebno se zapaža ukoliko se u obzir uzme njegova osetljivost u svim fazama razvoja i rasta.

Premijum hibridi paradajza

Uzgajivačima je poznato da je vrednost briksa minimalno iznad šest jedinica pokazatelj kvaliteta. Ono što već na prvi pogled izdvaja plodove premijum kvaliteta iz masovne ponude svakako podrazumeva atraktivnu boju i sjaj, kao i ujednačenu veličinu i oblik plodova. Kupci će vrlo često na osnovu izgleda peteljke procenjivati svežinu proizvoda. Osim spoljašnjih karakteristika, ukus i miris su ono što kupce vraća određenom proizvodu. Plodovi paradajza prijatnog i karakterističnog domaćeg ukusa, sa izbalansiranim odnosom šećera i kiselina, čvrsti i mesnati svakako će vrlo lako osvojiti one kojima je kvalitetna ishrana prioritet.

Da bi svi ovi kriterijumi bili zadovoljeni i u konkretnim uslovima ostvareni maksimalni rezultati, potrebno je odabrati odgovarajući hibrid. Jeftin paradajz lošeg kvalteta, uglavnom iz fabričke proizvodnje, preplavio je tržište. Tajna savršenog ploda, koji će se izdvojiti iz masovne ponude – leži u odabiru hibrida paradajza premijum kvaliteta.

Za ranu setvu pogodni su premijum hibridi – Baikonur i Amaneta. Ono što ove hibride čini vrhunskim upravo su ujednačena veličina i čvrstina ploda, visok sjaj kožice, činjenica da plodovi ostaju sveži i sa privlačnom peteljkom i po nekoliko dana. Produžena svežina omogućuje lak i bezbrižan transport. Zahvaljujući briksu iznad šest, nalaze se među vodećim ranim hibridima.

Paradajz Amaneta @ Zeleni hit

Baikonur se gaji na šest cvetnih grana, a kao veoma rani hibrid odlikuje se izuzetno brzim zrenjem od druge do četvrte, pete cvetne grane. Pravovremeni tretman može obezbediti plodove veličine čak do 250 g. Briks do šest i po je ono što ga čini vrhunskim i jedinstvenim.

Ukoliko se planira uzgoj u nepovoljnim temperaturnim uslovima, pravi izbor će biti hibrid Amaneta, čiji plodovi dostižu veličinu od 200 do 220 grama i pri ekstremnim temperaturama. Ovom hibridu posebno odgovaraju kisela i neutralna zemljišta. Odličan je i za celogodišnje gajenje u plastenicima, a uz korišćenje kalemljenog rasada iz rasadnika Zelenog hita, koji se podvrgava inokulaciji korisnim mikroorganizmima i stvaranju imuniteta – postižu se izuzetni rezultati u hidroponskoj proizvodnji.


Za kasnu, jesenju proizvodnju odgovarajući hibrid je Astraion, a preporučljivo vreme za sadnju je druga polovina juna. Plodovi izuzetnog kvaliteta, ukusa i izgleda nastaju i u uslovima kraćeg dana, jak habitus omogućava odličnu zaštitu od sunca tokom vrelih letnjih dana, pa plodovi dostižu ujednačenu veličinu od 220 do 250 g. Zanimljivo je da reči hvale za ovaj hibrid dolaze i od uzgajivača sa otvorenog polja, gde daje odličan prinos, uz veliku otpornost na različite bolesti koje uzrokuju propadanje stabljike ili plodova.

Svi ovi premijum hibridi paradajza mogu se naći u ponudi Zelenog hita, samo je potrebno odabir uskladiti sa individualnim potrebama, uslovima i željenim rezultatima.

Baikonur - hibrid paradajza @ Zeleni hit


Integralna proizvodnja kao garancija vrhunskog kvaliteta

Maksimalnim efektima svakako teži svaki uzgajivač, ali se razlika u kvalitetu dobijenog proizvoda prepoznaje upravo i kroz tip zaštite koja se sprovodi. Racionalizacija hemijskih sredstava u svim fazama uzgoja omogućava proizvodnju plodova očuvanog prirodnog mirisa i ukusa, uz očuvanje životne sredine i kvaliteta života stanovništva. Kako bi bilo moguće agresivnu zaštitu svesti na minimum, a ostvariti željene rezultate po pitanju prinosa, izgleda plodova, ukusa, mirisa, neophodno je uložiti u proizvode koji će pomiriti potrebe za kvalitetom i izgledom, ali i količnom.

Jasno je da o pravoj integralnoj proizvodnji možemo govoriti samo ukoliko je ovaj uslov kvaliteta korišćenih sredstava biološke i hemijske zaštite ispunjen.


Poznato je da insekticidi negativno utiču na miris i ukus plodova paradajza, a to je samo jedan od faktora koji se biološkim tretmanom neutrališe. Paradajzov moljac je štetočina koja najviše glavobolje zadaje uzgajivačima paradajza, jer može da smanji prinos od 50 do 100 %, a proizvođače koji se bave izvozom posebno brine i činjenica da se ovakvi proizvodi ne mogu izvoziti u zemlje Evrope, jer se ova štetočina nalazi na EPPO A2 karantinskoj listi. U kontroli paradajzovog moljca odlične rezultate daju biološki preparati renomirane kompanije Koppert, dostupni u ponudi Zelenog hita – bakulovirusi (Tutavir), lovne i feromonske klopke (Tutasan), kao i predatori (Mirical).

Integralnom proizvodnjom do premijum kvaliteta @ Zeleni hit

Proizvodi za polinaciju i biološku zaštitu iz asortimana kompanije Zeleni hit osiguravaju uzgajivačima paradajza kvalitetnu integralnu porizvodnju i omogućuju nošenje ekološke markice s punim pravom, upravo zbog toga što se smanjuje potreba za konvencionalnim sredstvima kojima se uništava populacija predatora. Korišćenje bumbara prilikom polinacije useva jedna je od najprihvatljivijih metoda, kada se u obzir uzme zahtev za kvalitetom i zdravstvenom bezbednošću plodova. Važno je tip košnice prilagoditi površini, a modeli Koppert košnica odgovaraju površinama od 300 m2 do 2000 m2.

Pažljivo odabrani biostimulatori koji se primenjuju u toku setve ili za tretiranje rasada osiguravaju smanjen broj patogenih organizama, pa se samim tim smanjuje potreba za intenzivnijim hemijskim tretmanom. Redovnom upotrebom biostimulatora, poput Trianuma i Rhizovitala, smanjuje se pojava najopasnijih bakterijskih i gljivičnih oboljenja i sprečavaju se šokovi u rastu do kojih često dolazi primenom uobičajenih fungicida.

Ulaganje koje se isplati

U masi proizvoda lošeg sastava, iako naizgled privlačnog izgleda – sve više se izdvajaju prozivodi sa garancijom kvaliteta, a njihova cena proporcionalno prati kvalitet. Ulaganje u vrhunski tretman i premijum hibride paradajza višestruko se isplati i obezbeđuje konkurentnost, jer je potražnja za premijum proizvodima sve veća, kao i spremnost kupaca da kvalitet plate onoliko koliko zavređuje.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica