Kako se i zašto zeolit koristi u plasteničkoj povrtarskoj proizvodnji

Kako se i zašto zeolit koristi u plasteničkoj povrtarskoj proizvodnji

Prošle nedelje pokazali smo vam kako izgleda imanje Dragana Agatonovića, najvećeg povrtara u Jagodini. Nekoliko hektara pod savremenim plastenicima i magacine sa robom za firmu „Voćka“ obišli smo u društvu predstavnika kompanije „I-Zeolit“. Razlog njihove posete bio je da na ovo gazdinstvo dovezu naručene količine zeolita. Cilj naše posete bio je da naučimo kako se i zašto zeolit koristi u povrtarskoj proizvodnji.

Dejan Miljković, agronom u kompaniji „Voćka“, predstavio nam je imanje na kojem vodi povrtarsku proizvodnju u plastenicima i objasnio nam je od kada se, kako i zašto na njemu koristi zeolit.

Zeolit – čini čuda u plasteniku!

Mi trenutno imamo zelenu salatu u jednom plasteniku od 40 ari, a u drugom od 70 ari imamo paradajz koji ćemo brati još narednih mesec dana. U njemu je po našim računicama još oko 20 tona roda. Inače, danas možete da vidite kako se zeolit koristi na našem imanju prilikom presađivanja biljaka“, ističe Miljković.
 

Primena zeolita - ©Agromedia


„To je samo jedna od faza u kojima koristimo taj prirodni mineral, jer ga dodajemo biljkama tokom cele osnovne obrade. Veoma smo zadovoljni rezultatima koje uz pomoć njega postižemo
“, dodaje on.

Na ovom imanju zeolit se koristi već 5 godina i to u svim kulturama koje se gaje.

Saznali smo zašto uvozimo zeolit!

Sigurno je da postoji skepsa poljoprivrednika, jer su mnogi ljudi do sada pokušavali da im prodaju razne proizvode lošeg kvaliteta. Normalno je da bi sa svakim novim proizvodom trebalo da se počne oprezno. Naš gazda je takođe zeolit najpre počeo da primenjuje na manjim površinama, ali čim je video efekte, počeo je da ga koristi u svim vegetativnim fazama.“
 


Ukoliko se i vi ovih dana bavite sadnjom povrtarskih kultura, ne zaboravite da je upravo ova faza jedna od najvažnijih za uspešno gajenje povrća tokom cele godine.

Ukoliko se i vi ovih dana bavite sadnjom povrtarskih kultura, ne zaboravite da je upravo ova faza jedna od najvažnijih za uspešno gajenje povrća tokom cele godine. Ako je biljka pravilno posađena, gotovo da je sigurno da će se ona kasnije kvalitetno razvijati i dobro roditi.


Sigurno je da je veoma bitno da se preventivno izbegnu bolesti i razni drugi problemi. Uz to, svi znamo koliko je skupa hemija, a na ovaj način štedimo ne samo novac, već i zdravlje naših potrošača, pa i nas samih“, naglašava agronom.
 

Zeolit u zelenoj salati - ©Agromedia 


U ovakvoj intenzivnoj proizvodnji često se na jednoj istoj površini gaje i po tri kulture u toku godine. To je još jedan od razloga što koristimo zeolit, jer on pomaže zemljištu i biljkama da lakše daju svoj maksimum“, dodaje naš sagovornik.

Pokušali smo da saznamo kako se zeolit najpravilnije koristi prilikom sadnje povrtarskih kultura.
 

Primena zeolita - ©Agromedia 

Ubacujemo 40 kilograma zeolita na 250 litara supstrata i dobijamo strukturu koja je izuzetno kvalitetna. Rekao bih da je primena zeolita na samom početku proizvodnje veoma važna, jer biljka kada stekne imunitet, kasnije mnogo teže oboleva i bolje podnosi sve stresove“, ističe stručnjak.

Ukoliko ste i vi među onima koji vode računa o tome da im povrće bude zdravo, a ujedno želite i da dobro rodi, pa vas zanima upotreba zeolita, više informacija o ovom prirodnom mineralu možete da pronađete na sajtu kompanije „I-zeolit“.

Sagovornik:
Dejan Miljković, agronom u kompaniji „Voćka“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica