Kako se gaji paradajz premijum kvaliteta?

Kako se gaji paradajz premijum kvaliteta?

Proizvodnja paradajza premijum kvaliteta zahteva specifične uslove gajenja, ali i vrhunski genetski potencijal hibrida.

Kompanija „Zeleni hit“ u svojoj ponudi ima hibride paradajza premijum kvaliteta koji rađaju mesnate i čvrste plodove atraktivne boje i sjaja, visoke ujednačenosti veličine i oblika, sa peteljkama atraktivnog izgleda koje dugo čuvaju svežinu.

Vrednost briksa premijum paradajza minimalno je iznad 6 jedinica, a plodovi imaju prijatan karakterističan miris i dobar ukus baziran na izbalansiranom odnosu šećera i kiselina – takvog genetskog potencijala su hibridi: Baikonur, Amaneta i Astraion.

 

 Paradajz Amaneta © Zeleni hit

 

Baikonur je vrlo rani hibrid snažnog porasta koji daje okrugle, izuzetno čvrste i ujednačene, sjajne plodove koji uz obilno i precizno đubrenje dostižu težinu od 250 grama. Baikonur je hibrid koji je otporan na bolesti i stres, veoma ukusan, sa atraktivnom peteljkom i najvišim briksom od 6,5 u ranoj proizvodnji na zemljištu.

Amaneta je rani hibrid snažnog porasta, poluotvorenog habitusa, veoma pogodan za uzgoj na više cvetnih grana i duži celogodišnji period u visokim blok plastenicima. Amanetu odlikuje izuzetno dobro zametanje i perfektna oplodnja i u vrlo teškim, čak i ekstremnim temperaturnim uslovima.

 


Baikonur © Zeleni hit

 

Srđan Dimitrijević iz Kumareva u okolini Leskovca već sedmu godinu za redom gaji paradajz u zatvorenom plasteniku.   


„Kompanija Zeleni hit je prisutna u mojim plastenicima 99 odsto, pre svega sa semenima i repromaterijalima. Od profesora Momirovića možete da naučite mnogo jer on čovek ide po svetu i istražuje nove tehnologije, semena, zaštitu, a mi se pored njega edukujemo i napredujemo u proizvodnji, koja je sve teža bez obzira što je u zatvorenom prostoru. Što se tiče sortimenta paradajza ovde vidite Astraion, izuzetan paradajz, rekao je Srđan.

Astraion odlikuje i otpornost na pepelnicu i nematode.


Kako bi paradajz zadržao vrhunski miris i ukus u integralnoj proizvodnji preporučuje se smanjena upotreba insekticida , korišćenje bioloških preparata, kompostiranih đubriva i biostimulatora, oplodnja uz pomoć Kopertovih košnica sa bumbarima, pravilna ishrana, optimalno navodnjavanje i kontrola klime. Sve to uz seme najboljeg genetskog potencijala garancija je za proizvodnju paradajza premijum kvaliteta. 

 

 Paradajz © zeleni hit

 

Srđanovim rezultatima dive se i profesori sa univerziteta iz inostranstva. U Kumarevo su dolazile i tv ekipe iz Grčke, Turske, Holandije… A sve je to opravdano i kvalitetom i prinosima njegovog paradajza.

„Ove godine sam imao izvanredne rezultate u prvoj sezoni, verovali ili ne, ja sam sad na 10 kilograma po biljci, što je izuzetan rezultat“, zaključio je Srđan Dimitirjević, koga opravdano nazivaju i doktor za paradajz

Miljan Stošić je predstavnik kompanije Zeleni hit na teritoriji južne Srbije.

„Na teritoriji Srbije, Zeleni hit nudi širok asortiman semena paradajza. Za jesenju sadnju imamo premijum hibride bif kvaliteta Astraion i Amanetu. Astraion ima bujan i jak habitus, odlikuje ga jak porast sa horizontalnom pozicijom listova, ima ujednačene plodove po obliku i veličini, mase oko 220 do 250 grama, visokog je sjaja, izuzetne obojenosti i to je jedan od najprinosnijih i najukusnijih hibrida“, objasnio je Milan Stošić.

Kompanije Zeleni hit i Enza zaden intenzivno rade na pokretanju proizvodnje paradajza premijum kvaliteta i novog brenda namenjenog najvećim maloprodajnim lancima u regionu i izvozu na najprestižnija tržišta. Izaberite Zeleni hit jer – samo najbolje je dovoljno dobro.

Sagovornici:

Srđan Dimitrijević, Kumarevo

Miljan Stošić, Zeleni hit 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica