Ispravno i pogrešno: Setva peršuna korenaša tokom jeseni

Ispravno i pogrešno: Setva peršuna korenaša tokom jeseni

Postoje dve vrste peršuna: peršun korenaš i peršun lišćar. Mi ćemo se baviti uzgojem peršuna korenaša jer on ne daje samo aromatično lišće nego i zadeljao koren koji se koriste kao dodatak jelima. Biljka peršuna može bez ikakvih problema da prezimi na niskim temperaturama: naime dobro razvijene biljke lako podnose mrazeve i temperature do -10 stepeni. Takođe, za nicanje semena je potrebna temperatura od samo 2 stepena pa ovu biljku možete posejati u oktobru ili novembru.

Peršun korenaš

Kako bi obavili što uspešnuju setvu peršuna korenaša i dobili pravilan koren koji nije deformisan i napadnut od strane bolesti ili štetočina, važno je izbeći neke od grešaka koje se ponavljaju.

Tablica pogrešnih i ispravnih stavki u setvi i gajenju peršuna korenaša:
PogrešnoIspravno
Previše kisela, teška zemljišta u kojima je visok nivo podzemnih vodaOvakav tip zemljišta dovodi do deformisanih korenova. Pored toga koren ćete teško izvaditi kada za to dođe vreme. U takvim zemljištima u kojima se zadržava voda može doći do truljenja korena. Za uzgoj peršuna korenaša izaberite peskovita i aluvijalna zemljišta. Zemljište treba da ima pH vrednost 6-8. Peršun korenaš ima sitno seme i seje se specijalizovanim sejalicama na međuredni razmak od 30 do 40 centimetara.
Gajenje peršuna korenaša u monokulturiOvo je velika greška koja sprečava pravilan rast i razvoj biljaka iz dva razloga: zemljište je iscrpljeno jer ova biljka uzima veliku količinu hranljivih materija iz tla, a sa druge strane mogu se razvijati bolesti. Na istoj parceli peršun korenaš može se gajiti najmanje posle 2 godine.
Direktno đubrenje peršuna korenaša stajnjakomKako ova biljka ne podnosi direktno đubrenje tim organskim đubrivom, posejte ga nakon kultura koje su njime đubrene. To može biti paradajz, paprika, kupus, krompir. Odličan predusev su mu i jednogodišnje leguminoze i đubrene okopavine jer osim što ostavljaju hranljive materije u zemljištu, nema korova na njemu. Peršun korenaš može se gajiti i posle kultura iz svoje familije: paštrnaka, celera i šargarepe. Primena plodoreda je važna jer ćete na taj način izbeći bolesti: pepelnicu, plamenjaču, rđu, pegavost lista.
Nedovoljna količina vode tokom nicanja i debljanja korenaNakon što su semena peršuna korenaša položena u zemlju, potrebno ju je obilno zaliti. Ukoliko nakon setve nema kiše važno je obezbediti mu redovno zalivanje kako bi pravilno nicao. Ako nema dovoljno vode imaćete proređen sklop i doćiće do stvaranja pokorice, a ako se desi da biljka tokom intenzivnog debljanja korena nema potrebnu količinu vlage koren neće biti dugačak i glatak, već žilav, deformisan i kratak.
Ne radite predsetvenu pripremuSeme peršuna korenaša je veoma sitno, te će izostanak predsetvene pripreme tla pomoću koje se dobija njegova mrvičasta struktura dovesti do neujednačenog nicanja i njegovog sporog tempa.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica