Imate seme koje neće da klija? Saznajte gde ste pogrešili!

Imate seme koje neće da klija? Saznajte gde ste pogrešili!

U ranim fazama razvoja biljaka mnoge stvari mogu krenuti naopako. Ovo su najčešće greške koje vam mogu promaći, a na koje bi trebalo da obratite pažnju tokom prvih nekoliko nedelja klijanja semena.
 

Imate seme koje neće da klija? Saznajte gde ste pogrešili! - © Pixabay

1. Stvara se buđ

Ako uočite beličaste izrasline na zemlji, to može biti znak pojave gljiva koje žive na vlažnom zemljištu. Povećana količina vlažnosti u vazduhu i u zemljištu može da bude uzrok njihove pojave. Loša ventilacija u prostoriji u kojoj se biljke nalaze takođe može biti jedan od razloga pojave buđi.

Pri sadnji semena vodite računa da ostavite dovoljno prostora između svakog struka da bi vazduh mogao ravnomerno da cirkuliše između sadnica. Postavljanje malog ventilatora omogućiće strujanje vazduha. Vodite računa da ventilator ne bude usmeren direktno ka biljkama.
 

2. Vaše sadnice venu

Stabljike zbog pojave gljiva dobijaju tamnu boju, savijaju se prema zemlji i venu. Postarajte se da odmah nakon klijanja uklonite višak vode oko vaših biljaka. Previše vlažnosti stvara pogodno tlo za pojavu patogena i štetočina.
 

Seme - © Agromedia

3. Insekati ih napadaju

Ako vaše kućne biljke napadaju insekti, čuvajte vaše sadnice što dalje od njih. Insekt koji najčešće napada sadnice je fungus gnat mušica koja izgledom podseća na voćnu muvu. Larva ove mušice živi isključivo u vlažnoj sredini, te zato nakon klijanja semena morate da smanjite količinu vode kojom zalivate biljke. Pre svakog narednog zalivanja sačekajte da se površinski sloj zemljišta do 1 centimetra dubine osuši.
 

4. Posadili ste seme preduboko

Kada se seme posadi preduboko, a zemljište bude vlažno i hladno, seme može lako da istruli. Zato je bitno da uvek pratite uputstva koja je dao proizvođač.
 

Seme - © Pixabay

5. Seme je previše staro

Ako ste do sada radili sve kako treba, a seme koje ste posadili ipak nije proklijalo, moguće je da je previše staro. S obzirom na to da seme najbolje klija kada je sveže, pravo je vreme da obnovite vaše zalihe!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica