Holandska motičica: Za lako uklanjanje korova i finu obradu zemlje

Holandska motičica: Za lako uklanjanje korova i finu obradu zemlje

Alat je od velike važnosti u svakoj bašti. Od njegovog kvaliteta i funkcionalnosti zavisi i da li će posao biti dobro urađen. Pravilo važi da se na osnovu toga koliko neko ima alata u svojoj bašti i koliko prati trendove u ovoj oblasti prepoznaje i koliko je dobar povrtar. Naravno važno je i to koliko brine o alatu koji koristi u bašti.

 

Naš dipl. inž. Vladimir Milutinović nam je pokazao koja je to nova alatka u njegovoj bašti i kako se koristi. Reč je o holandskoj motičici koja služi za plitku i finu obradu zemljišta, ali i za uklanjanje korova. Ona se može koristiti kako u letnjem tako i u ovom ranom prolećnom periodu. Posebno je možemo koristiti na delovima parcele koje smo obradili prošle jeseni.

Ona je posebno korisna jer može ukloniti iznikle korove, a opet ne podiže veliku količinu zemlje i na taj način sprečava nepotreban gubitak vlage. Napravljena je poput pločice koja može ići 1-2 cm ispod zemlje pa će tako podsecati korove koji su se tek pojavili na toj zemlji.

Holandska motičica - © Agromedia 

Veoma je značajna za obradu zemlje i uklanjanje korova na onim delovima gde smo planirali da posadimo prve povrtarske kulture kao što su luk, grašak i šargarepa. Recimo mišjakinja je čest korov koji se javlja u bašti. To je vrsta koja tokom zime vrlo brzo napreduje pa do proleća može napraviti čitav „tepih“ koji se teško uklanja.

Mišjakinja je korov koji stvara samo jedan koren, ali joj je nadzemni deo vrlo širom pa nekada može da pokrije velike površine bašte. A upravo tad ova motičica pokazuje svoju funkcionalnost. Blagim prevlačeme motikice preko ovog korova mogu se zalomiti i izvući čitave biljke sa korenom.

Vladimir Milutinović ističe da je ona zgodna ako želimo za kratko vreme da obradimo veće površine u bašti, ali i da je vrlo lagana za držanje. Dubinska obrada zemljišta je izuzetno naporan posao, ali za to postoje adekvatne alatke. Dok za ovako površinsku obradu nijedna od tih alatki, kao ni grabulja ne mogu pomoći. Kod grabulje propuštaju zupci, kao i kod lepeze za lišće. Zato je holandska motičica idelana za ovaj posao.

Holandska motičica - © Agromedia 


Postoje nekoliko tipova ove alatke. Postoji holandska motičica sa širom i sa užom pločicom. Ova sa širom pločicom se koristi u već pomenutim okolnostima. Ova sa užom može da se koristi za obradu između redova, posebno kada tek posadimo luk i rasadimo neku povrtarsku vrstu. Ona se može koristiti i u najužim redovima kada sejemo peršun, paštrnak ili neke druge sitne vrste povrća.

Ova motičica je lagana i lako se koristi čak i kada ne zemlja vlažna na nju se ne nakuplja blato. Naš sagovornik je često koristi i kod formiranja redova, kada želi da napravi plitke i lepe redove za setvu povrća kao što su šargarepa ili rotkvica.

Komentari (1)

Jojic Sava

2021-02-18 11:16:24

Postovani ,
Da li u Srbiji moze da se nabavi holandska motika.
Hvala

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica