Godinama gajio paprike, a onda prešao na dinje

Godinama gajio paprike, a onda prešao na dinje

Gorana Koldžića iz Subotišta prvi put smo posetili pre dva meseca. Na početku aprila on se umesto paprika, koje je do tada gajio u svojim plastenicima, odlučio da posadi dinje. Reč je o plasteničkoj ranoj proizvodnji koja je urodila plodom i donela prvu dobru zaradu. Ovaj povrtar je sada prezadovoljan što je doneo takvu odluku jer su prinos i cena, kako kaže, zadovoljavajući, a ulog je bio minimalan. Sa 250 dinara, koliko je platio seme, dobio je tri puna plastenika.

Paprikar koji odlučio da posadi dinje - © Pixabay

Kroz razgovor sa Goranom saznali smo da su dinje, koje ove godine prvi put gaji, veoma dobro rodile, da su plodovi odlični i da je zadovoljan cenom.

Dinje su uspele. Onako kako smo pričali početkom aprila kad smo prvi put snimali. Ispunile su sva očekivanja. Prinos i cena zadovoljavaju, a ulog je minimalan. 250 dinara je seme za tri plastenika. Trenutno je cena dinje 80 dinara i to jer je prodajem od kuće, kaže sa osmehom.

Dinja iz plastenika/Agromedia

On navodi i da mu se gajenje dinja više isplatilo nego gajenje paprika.

Nema uloga, nema ambalaže, nema berača, mi to porodično odradimo sami. Dnevno naberemo oko 200 kilograma.

Sve je jasno kad se cena dinja pomnoži sa težinom plodova. U proseku dnevna zarada je 16.000 dinara. To je i razlog zbog kojeg će Goran i naredne godine ponovo gajiti dinje.


Gajenje dinja je isplativije i lakše nego gajenje paprika. Ulog je 250 dinara za seme koje je dovoljno za tri plastenika, a cena dinje je 80 dinara po kilogramu.

U poslu mu pomaže i sin Mitar, koji ide u 6. razred osnovne škole, a koji planira da se bavi poljoprivredom i upiše poljoprivrednu srednju školu. On nam je pokazao kada je dinja zrela i spremna za branje.


Dinja treba da požuti i da se sama odvoji od peteljke, otkriva on.

 


Zbog čega je još odlučio da gaji dinje pogledajte u videu koji se nalazi ispod:

Sagovornik:

Goran Koldžić, Subotište

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica