Gajenje paprike slonovo uvo veoma popularno i u BIH

Gajenje paprike slonovo uvo veoma popularno i u BIH

Tradicionalno, kompanija Superior i ove godine održala je Dane polja na oglednim parcelama u Velikoj Plani. Tom prilikom ova kompanija okupila je brojne poljoprivredne proizvođače, razne stručnjake, prijatelje i poslovne saradnike. Posetioci ove manifestacije mogli su da vide različite sorte i hibride paprike, paradajza, ali sadnice nekih drugih kultura.

Gajenje sorte belo uvo popularno i BIH - © Agromedia


„Mogu da vide plodove paprike pardajza, u kakvom su stanju biljke u plastenicima. Od toga kolika je njihova rodnost, do toga da li su zdrave, koliko su krupni plodovi, pa čak i da ih probaju. Posetioci su, takođe, mogli da vide aromatično bilje kao što je nana, majčina dušica, žalfija i tako dalje”
, navodi dr Ivo Đinović iz kompanije Superior.

Kompanija Superior raspolaže velikim brojem različitih sorti i hibrida paprike i paradajza. Međutim, među njima se izdvajaju neke koje proizvođači, ali i potrošači uvek rado kupuju i gaje.

„Od naših sorti najviše se traži slonovo uvo od ajvaruša i amanda, ali ostale kao što su delfina, romansa i mnoge druge. Između ostalih traži se i ljuta bela koja je krupna, a kad aje paradajz u pitanju, još uvek se traži roze paradajz. Mi imamo dve sorte i hibride jedna je niska za gajenje na zemlji bez oslonca i bez naslona, a druga je visoka to je anđelina”, dodaje Đinović.

Gajenje sorte belo uvo popularno i BIH - © Agromedia

Po širokoj ponudi i kvalitetnim sadnicama, kompanija Superior postala je već nadaleko poznata. O tome govori i veliki broj zadovoljnih saradnika i proizvođača iz drugih zemalja koji su, protekle nedelje, posetili Dane polja ove kompanije.

„Radimo sa svim zemljama iz okruženja. To su zemlje bivše naše socijalističke zemlje Jugoslavije, ali imamo i saradnike u Rumuniji, Bugarskoj, Albanija. Svi oni već dugo godina sarađuju sa nama. Dosta naših proizvoda ide na naše tržište. Podrška je uzajamna, tako što ih mi često obilazimo, savetujemo. Zadovoljni su našim proizvodima. A naš cilj upravo i jeste to da oni svoje zadovoljstvo uspeju da sprovedu u delo, kaže Vladeta Janićijević iz kompanije Superior.


Gajenje sorte belo uvo popularno i BIH - © Agromedia 

Interesovanje kako proizvođača tako i potrošača u Republici Srpskoj kada je reč o sortama i hibridima kompanije Superior, je sve veće. Ipak, i dalje najbolje prolaze neke starije sorte povrća kao što je sorta slonovo uvo.

„Već duži niz godina bi sarađujemo sa kompanijom Superior iz velike Plane i iz godine u godinu sve je veća ponuda njihovih proizvoda na tržište Bosne i Hercegovine. Mi u BIH imamo poslednjih 6-7 godina problem sa sortnom listom i nemamo tu mogućnost da ubacujemo nove sorte i hibride. Međutim kada je u pitanju Superiorov progam, još uvek su aktuelni neki stariji hibridi i sorte, a najzastupljenija je sorta belo uvo”, navodi Goran Gvozden, generalni zastupnik kompanije Superior za BIH.


Pored povrća koje je dugo godina bilo primarna delatnost ove kompanije, Superior danas ima i sadnice voća i semena kukuruza. A upravo ova manifestacija Dani polja su za mnoge bili dobra prilika da se i sami uvere u potencijale i kvalitet sorti i hibrida kojima ova kompanija raspolaže.


Sagovornici:
dr Ivo Đinović, kompanija Superior
Vladeta Janićijević, kompanija Superior
Goran Gvozden, generalni zastupnik kompanije Superior za BIH

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica