Forzicija: Kako se neguje biljka sitnih žutih cvetova

Forzicija: Kako se neguje biljka sitnih žutih cvetova

Forzicija je jedna veoma lepa ukrasna biljka za koju mnogi od nas misle da je tek neki žbun pored puta. Međutim, ova biljka sa ovim svojim prelepim sitnim cvetovima, koja nam daje znak da je proleće definitivno došlo. Forziciju možete gajiti u bašti ili nekom većem dvorištu, ili od nje praviti lepe i neobične bukete.


Forzicija je jedna veoma lepa ukrsna biljka, koja ne zahteva mnogo napora oko gajenja, a pruža mnoge mogućnosti. Ona može formirati lepo uređen žbun, pa se tako više njih može posaditi u grupe što će prelepo izgledati pored puta.

Forzicija je biljka koja se može gajiti kao samostalni žbun, ali dobro izgleda i ako se sadi u grupama ili većim formacijama. Veoma je efektna posebno u prvom trenutku cvetanja, kada nema velike lisne mase. Spada u familiju Oleace gde spadaju i nama veoma poznate vrste kao što je jorgovan, živa ograda, maslina, pa čak i jasen. Zato što se lako može gajiti kod nas u vrtu ova vrsta je veoma popularna kod nas. Ova biljka može formirati različite vrste oblika.

Od trenutka kad posadimo forziciju za Dve ili tri godine možemo imati jedan veliki i divan žbun koji može narasti više od 2 do 3 m visine. Međutim bilo bi dobro da se ovakva biljka orezuje kako bismo podstakli formiranje pravih i lepih grana koje se nalaze na vrhu biljke. Baš ti izbojci će u toku proleća dati obilje lepih žutih cvetova. Biljka cveta sa laticama koje su jarko žute boje. Zbog hladnog vremena početkom proleća ovi cvetovi koji su se formirali na granama mogu opstati i nekoliko dana uzastopno što znači da će cvetanje biti produženo.

Na biljci se primećuje različiti broj grana koje su male i sitne grane unutar biljke i ove velike tanke grane iznad biljke. Na taj način biljka će prvo formirati obilje cvetova, a nakon toga će kako ide ka spolja davati nove cvetove. I to produženo cvetanje ustvari je najveći kvalitet ove biljke. Ona je popularna i po tome što se može gajiti kao biljka koja je otporna na različite uslove gajenja, ne zahteva zalivanje ne zahteva neko posebno održavanje, a ni đubrenje i održavanje. Neka oštećenja koje se mogu javiti od insekata ili bolesti nisu nikakav problem i dovoljno će biti samo orezati biljku kako bismo podstakli bolje i jače formiranje žbuna.

Forzicija - © Agromedia 

Forzicija je biljka koja se uzgaja i koristi kao deo žive ograde ili bordure, mada se može samostalno koristiti za pravljenje žive ograde. Međutim može se koristiti i za kombinaciju sa drugim vrsta biljaka koje se koriste za žive ograde, a koje cvetaju tokom leta. Jedan predlog je i kombinacija sa sirijskom ružom. Forzicija je biljka koja se jednostavno razmnožava. Uzmu se jednogodišnje grančice tokom jeseni i zime kada nema cvetova odrezati grane i probosti ih u vlažan pesak i supsrtar. A to možemo to učiniti i od žilica u toku leta.

Pored toga što može biti idealni ukras za baštu, od ove biljke se mogu praviti i buketi. Dovoljno je da vršne grane žbuna odrežete nekih pola metara ili više. Vezati ih u snop i staviti u vazu sa vodom. Zbog toplote stana i vode koja se nalazi u vazi forzicija će brzo razviti ove lepe sitne cvetove.Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica