Dani polja u Leskovcu: Paradajz i nakon loše godine u dobroj formi

Dani polja u Leskovcu: Paradajz i nakon loše godine u dobroj formi

Tradicionalno, već osmu godinu za redom kompanija Agroarm organizovala je Dane polja u selu Vinarce pored Leskovca. Ovom prilikom proizvođačima su predstavljeni već dobro poznati ali i neki novi hibiridi paradajza koji sa sobom nose niz drugih kvaliteta.

 

 

Ova godina 2019. godina je bila nesvakidašnja. Tokom proleća bilo je puno kiše i dana sa relativno niskom temperaturom i bez bez dovoljno svetlosti. Nakon toga je usledilo je mnogo sunca što je veliki stres za svaku biljku u tim ekstremnim uslovima.

„U ovoj godini videli smo da se Matisimo stvarno fantastično pokazao. Jako je lepo ređao rodne grane praktično od prve pa sve do poslednjih. Na početku je bilo dosta problema u oplodnji naročito na najvišim rodnim granama baš zbog tih stresnih uslova. Ali se biljka lepo prilagodila i navikla na takve uslove. Ovaj hibrid je takođe otporan na virus bronzavosti“, kaže Miloš Čeković iz kompanije Agroarm.
 

Dani polja kompanije Agroarm - © Agromedia 

Već poznat hibrid Matisimo koji je i najpopularniji među povrtarima odlično se pokaza u ovim stresnim uslovima, u šta su posetioci na Danima polja i mogli da se uvere. A pored ovih hibrida paradajza prikazani su i neki novi.

„Ovde se nalaze neki naši popularni hibridi koji su karakteristični baš za ovaj deo Srbije. To su hibridi Partova, Sedmica, Matijas, Matisimo F1 i jedan novi hibrid Juventino. Novi hibrid je jedan klasičan paradajz zato što u svakoj godini, bez iznenađenja, daje iste rezultate. Mi ga već nekoliko godina testiramo i izuzetno je lepog ukusa i jako dobre obojenosti. Sa druge strane ima jači habitus tako da ga možemo preporučiti i za proizvodnju na otvorenom kaže Miloš Čeković iz kompanije Agroarm, kaže Miloš Čeković iz kompanije Agroarm.


Dani polja kompanije Agroarm - © Agromedia


Pored ovih hibrida proizvođači su mogli da pogledaju i roze i narandžaste paradajze sa nekim novim osobinama i otpornostima na stresne uslove.

Slavko iz Vranja već godinama gaji roze paradajz kompanije Agroarm, a na Dane polja došao je kako bi se uverio u rezultate nekih novih semena. Tom prilikom najveću pažnju privukao mu je narandžasti paradajz. Za razliku od njega dugogodišnji povrtar ono što je dobro ne želi da menja. Na Danima polja bio je i direktor zadruge „Zelena zvezda“ Đorđe Micić, koji sa kompanijom Agroarm sarađuje već dugi niz godina.


Pored kvalitetnih hibrida, kako bi svojim povrtarima obezbedila što sigurniju proizvodnju, kompanija Agroarm od pre nekoliko godina započela je i proizvodnju đubriva i preparata za zaštitiu bilja. Kompletnu ponudu pesticida za zaštitu rasada i supstrata. Kompanija „Agroarm“ će sledeće Dane polja održati u selu Počekovina u okolini Trstenika.

Sagovornici: Miloš Čeković, Agroarm
Slavko iz Vranja
Siniša Stamenković, povrtar
Đorđe Micić, direktor zadruge Zelena zvezda


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica