Dani polja crnog luka kompanije Pro Seed

Dani polja crnog luka kompanije Pro Seed

Na polju između Ravnog sela i Despotova kompanija Pro seed organizovala je Dane polja crnog luka. Predstavljeno je 5 novih hibrida.

Osobina svih hibrida je da su okruglasti sa odličnom bronzano-braon bojom i da mogu jako dugo da se čuvaju, čak i do šest meseci, a pojedini i do osam. Preporučena gustina setve je 850.000 semena po jednom hektaru.

„To su pre svega Campero i Valero, hibridi koji imaju kraću vegetaciju, negde od 105 do 107 dana, zatim tu je Pandero sa vegetacijom od 110 do 115 dana, i na kraju Vakero i Oloroso od 118 do 120 dana. Prinosi koje očekujemo na ovom polju su između 60 i 80 tona po hektaru, mada ovi hibridi u dobrim uslovima mogu da daju i preko 100 tona“, rekao je za Agromediju Milan Đorđević iz kompanije Pro Seed.

Crni luk © Agromedia

Visoko-prinosni hibridi kompanije NUNHEMS pogodni su za mašinsko vađenje, dugo mogu da se čuvaju u skladištu i proizvođači imaju mogućnost da kupljeno seme plate tek na kraju sezone.

„Svi smo mi zajedno u istom poslu, naša poslovna politika je takva da se uvek trudimo da izađemo poljoprivrednicima u susret, da im pomognemo kad god se ukaže potreba za tim“, objasnio je Goran Gradinski iz kompanije Idea Mix Agro d.o.o.

Dani polja crnog luka Pro Seed © Agromedia

Miloš Ajduk, domaćin parcele na kojoj su i organizovani Dani polja, sarađuje sa kompanijom Pro seed duži niz godina.

„NUNHEMS hibridi crnog luka koje uvozi i prodaje firma Pro Seed su odlični, sa dobrom ljuskom što je dobro za mašinsko sakupljanje i pakovanje, imao sam dobro i nicanje i dobar prinos. Vrlo važna osobina je skladištenje, Pandero mi je prošle godine stajao na stanju do marta. Prezadovoljan sam“, objasnio je Miloš Ajduk zašto se odlučio baš za ove hibride.


Pandero © Agromedia

Miroslav Nikolić seje Pandero, a od sledeće godine kaže, njegov izbor biće hibrid Oloroso.

„Sviđa mi se jako, izuzetno je tvrd i ima dobru ljusku, sigurno ću ga raditi sledeće godine“, istakao je vidno zadovoljan Miroslav Nikolić. 


 Cropmax © Agromedia

Kako bi crni luk dobro podneo stresne uslove, u ishrani biljaka korišćen je i preparat na bazi amino-kiselina biljnog porekla kompanije Holland Farming – CROPMAX. Zahvaljujući tom preparatu poljoprivrednici su u mogućnosti da ostvare dodatnu uštedu kao i da povećaju rodnost odnosno ukupne prinose po jedinici površine.


Sagovornici:

Milan Đorđević, Pro Seed

Dipl. ing. Goran Gradinski MBA, Idea Mix Agro d.o.o.

Miloš Ajduk, domaćin parcele

Miroslav Nikolić 


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica