Svet poljoprivrede Prodavnica

Da li je i paradajz ugožen uvozom?

Porodica Stojković, iz mesta Navalin, nedaleko od Leskovca, jedna je od najstarijih i najpoznatijih povrtarskih porodica u tom kraju. Oni povrće proizvode na više od 10 hektara zemlje, od kojih je skoro 2 i po hektara pod plastenicima. Uz to, na još oko 20 hektara zemlje Stojkovići gaje krompir i razne žitarice. Ove godine, oni najviše ulažu u proizvodnju paradajza i brinu da li će im se to i dalje isplatiti s obzirom na to da se iz Albanije uvoze velike količine paradajza po niskim cenama.

Iako je porodica Stojković ove godine posadila puno paradajza – čak preko 70% njihove proizvodnje je paradajz – jer su dogovorili da deo izvezu u Francusku, nisu zadovoljni cenom te biljne kulture u našoj zemlji.

“Ove godine treba da isporučimo 220 tona paradajza za hotele u periodu od 2 i po meseca. A ostatak je za srpsko tržište”, kaže Vladica Stojković.

On navodi da se 80% tog paradajza prodaje u Beogradu, što na Kvantaškoj pijaci, što u velikim trgovinskim lancima.

Paradajzu je cena katastrofa. Na Kvantašu u Leskovcu je 30 dinara. Mislim da je najveći razlog za pad prodaje uvoz paradajza koji dolazi najviše iz Albanije i jednim delom iz Makedonije.

“Iako Još nije počela berba paradajza u punoj fazi, cena je katastrofa, žali se Vladica. Povrtar iz Navalina objašnjava: “Trenutna cena na Kvantašu u Leskovcu je 30 dinara. Interesantno je da paradajz nema ko da tovari. Nije samo paradajz doživeo katastrofu. Uopšte sva roba je stala, ne znam šta se to dešava, ali opasan problem je sa prodajom”.

“Mislim da je najveći razlog za pad prodaje uvoz paradajza koji dolazi najviše iz Albanije i jednim delom iz Makedonije. Ali albanski paradajz, iako je vizuelno lep, nije ukusan, žale se ljudi.”

Paradajz porodice Stojković/Agromedia

Pitali smo ga da li će možda neki od povrtara iz tog kraja sledeće godine da smanje proizvodnju.

“To niko ne zna, svako se bori da nešto proširi, da odradi malo bolje, ali evo vidite, prošle godine bilo je znate kako, a evo kakva je sad ova godina što se tiče prodaje, što mislim da ne sluti na dobro ako nema izvoza, kako se svi nadaju da će biti za rusko tržište. A renutno Rusi ne tovare ni u Makedoniji, ni u Srbiji, ni jedan kilogram paradajza još ne ide za Rusiju iako je jako niska cena”, pesimističan je Vladica.

Sagovornik:
Vladica Stojković, povrtar iz Navalina

Komentari