Celer – kultura sa najstabilnijom cenom na tržištu

Celer – kultura sa najstabilnijom cenom na tržištu

Celer je jedna od retkih povrtarskih kultura koja poslednjih desetak godina ima najstabilnije cene na tržištu. Pored teškog rada i problema koji prate samu proizvodnju, pogotovo rasada, sav trud se isplati.

Celer - © Konus Glorija 

Celer ima široku primenu u ishrani, ali i u lečenju nekih zdravstvenih tegoba. Koren se koristi svež i obaren za pripremanje supa i jela, seme se koristi kao začin, dok lišće služi za dekorisanje raznovrsnih kulinarskih specijaliteta.

Najviše korisnih materija se nalazi u svežem celeru. Listovi i koren su izuzetno bogati mineralima (posebno K, P, Na, Ca, Mg), vitaminima (C, A), nutrijentima i eteričnim uljima, koji mu daju snažan, karakterističan miris.

Delotvoran je u lečenju astme, promuklosti, reume, gihta, mokraćnih puteva, bubrega, nervnih oboljenja. Poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, a uklanja i smetnje kod varenja. Acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka.

Celer - © Konus Glorija 

Celer se kod nas uglavnom gaji na otvorenom polju jer je ova biljka vrlo otporna i podnosi jake zime, mada se u nekim delovima Srbije radi i u zaštićenom prostoru.

Standardna rasađivanja i branja kod nas se obavljaju krajem marta (1.rasađivanje, a vađenje početkom jula), a zatim krajem maja-početkom juna (2. rasađivanje, vađenje u oktobru) i krajem septembra (3., koje stiže za vađenje u aprilu-maju naredne godine).


Sklop koji je zaživeo i dobro se pokazao na našim terenima je od 80-100.000 biljaka/ha u zavisnosti od potrebne težine korena (300-800 g) i perioda rasađivanja. Sortira se po veličini od 6 – 9 cm, od 9 – 12 cm i preko 12 cm, a za drugu klasu dopuštena su i manja oštećenja pri čišćenju, pukotine, manje pege i šupljine (koje nastaju usled viška azota).

Celer - © Konus Glorija 

Stručni tim “Konus Glorije” vam preporučuje novi hibrid visoko kvalitetnog celera korenaša “ALBEDO”, koji se odlično pokazao i našao mesto kod svih ozbiljnijih proizvođača.


Bujna biljka sa uspravnim tamno-zelenim lišćem formira okrugle, čvrste i ujednačene bele korenove, lake za čišćenje. Pouzdanost u proizvodnji u hladnom proleću i kasnoj jeseni kao i otpornost na sivu pegavost lista (lat. Septoria apiicola) i procvetavanje preporučuje ga za gajenje tokom čitave godine.

Seme celera korenaša ALBEDO F1, možete naći u svim bolje snabdevenim poljoprivrednim apotekama.


 

Sponzorisani članak

Konus Glorija
Konus Glorija - © Konus Glorija
Ulica: Dobanovačka 52, 11080 Zemun – Beograd
Tel/fax: 011 26 19 676, 011 316 85 19
E-mail: [email protected]

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica