Svet poljoprivrede Prodavnica

Berba krastavca kornišona već počela u ataru Đurđevo

Berba krastavca kornišona već je uveliko počela u ataru Đurđevo. Kornišoni se beru u tehnološkoj zrelosti kad su jedri, pravilnog oblika i krupnoće koja odgovara sorti i zahtevu industrije. Od zametanja ploda do tehnološke zrelosti kornišona potrebno je dva do četiri dana. U početnim berbama krastavac se bere svaki drugi dan, a posle i po dva puta dnevno.

Prinos krastavca kornišona se kreće 3-5 kg/m². U Evropi se krastavac bere u više klasa, dok naši otkupljivači zahtevaju klasiranje u tri klase. Naravno, najvišu cenu ima prva klasa, jer se s njom ostvaruju i najniži prinosi po jedinici površine. U kilogramu kornišona prve klase ima 80-100 plodova, a u trećoj klasi 12-25 plodova.

Naš domaćin Darko Mihajlovski na površini od ukupno 10 hektara, pored kornišona, koji su već uveliko u fazi berbe, gaji i papriku.

Pitali smo našeg domaćina kako se kod njega već uveliko beru kornišoni, dok kod drugih to nije slučaj. Otkrio nam je da ga je redovno pokrivao agrilom, što je ove godine bilo od posebnog značaja obzirom da je bilo hladno. Oni već beru 4 berbu, a drugi nisu još uvek ni krenuli.

Berba krastavca kornišona već počela u ataru Đurđevo - ©Agromedia

Njiva je izuzetno čista od korova, a kada smo ga pitali da li je hemijski tretirao njivu dobili smo odgovor koji nas je zapanjio: sve je ručno rađeno. Ništa hemijski. Naravno, za tu aktivnost bilo je neophodno da imaju dovoljno radne snage.

Za papriku kažu da može da se ostvari i preko 50 t/ha. Naš domaćin još uvek nije ostvario toliki prinos. On je prvi put koristio direktnu setvu i sistem kap po kap, pa će videti kako će ispasti.

Sa njim na njivi rade i njegova 2 sina. Ima i trećeg, ali je on još uvek mali. Sve ih zanima poljoprivreda, te će imati ko da nasledi posao.

Sagovornik: Darko Mihajlovski, Đurđevo

Komentari