Baštenski vodič za MART

Baštenski vodič za MART

Mart je vreme intenzivnih radova u bašti. Evo šta čeka baštovane ovog meseca!

 

priprema za bastu

Pripremite svoju baštu za proleće

  1. Očistite zemlju za sadnju i negu

Kada se zemlja osuši, nežno sredite travnjak da biste uklonili mrtvo lišće i trunje. Očistite malč sa višegodišnjih biljaka i poravnajte zemlju ako je neko mesto izmenio mraz. Uklonite foliju i zaštitne obloge. Sakupite grane, grančice i druge ostatke iz bašte, pazeći da ne ometate novi rast.

 

  1. Proverite oštećenja u bašti

Prošetajte i zabeležite koje su sve popravke biti potrebne. Da li je potrebno izravnavanje staza? Da li pumpe rade? Da li je stolarija oko vaših sadova u dobrom stanju?

 

  1. Orezivanje stabljika u bašti

Odrežite mrtve stabljike višegodišnjih biljaka i orezujte voćke, vodeći računa da ne orezujete grmove koji cvetaju u proleće. Forzicije i jorgovani, na primer, počinju da stvaraju pupoljke naredne godine tokom leta, tako da je najbolje vreme za orezivanje u proleće nakon što cvetovi izblede. Takođe možete orezati hortenzije, ruže i klematis u proleće.

 


  1. Sredite sadove

Pospite dobar sloj svežeg komposta u tlo vaše bašte da pripremite svoje letve za jednogodišnje i višegodišnje biljke koje želite da nabavite za vaš rasadnik ili za jelo koje želite da posadite.

 

  1. Napravite inventar bašte

Organizujte svoje baštenske potrepštine, zabeležite šta imate i napravite spisak onoga što treba da imate (seme trave, rukavice, đubrivo, creva, mlaznice, kese za dvorište, zemljište za saksije, itd.). Naoštrite ili popravite alate, kao što su makaze i sečivo kosilice. Proverite da li je vaša bačva za kišnicu oštećena – ne želite da sva ta voda curi u temelj i izaziva štetu od vode.


 

Prolećna sadnja

priprema baste


Mlade biljke i sadnice obično postaju dostupne u martu, ali nemojte kupovati prerano u hladnoj klimi osim ako ih ne možete zaštititi (po mogućnosti u zatvorenom).

Započnite pripremu biljaka osetljivih na mraz u zatvorenom prostoru, a zatim ih presadite u baštu kada se vreme poboljša, a tlo zagreje. Međutim, možete sejati seme graška i šargarepe direktno u zemlju od kraja marta ili aprila, u zavisnosti od vaše lokalne klime. Neki prolećni cvetovi kao što su maćuhice, primule i gladiole, mogu da podnesu i hladnije vreme.

Bez obzira da li sadite povrće ili cveće, povećajte svoje šanse za uspeh tako što ćete saznati kada je bezbedno početi sa sadnjom u vašem kraju. Pitajte svoj lokalni baštenski centar koje biljke najbolje rastu u hladu, a kojima je potrebna puna sunčeva svetlost.

Izvor: The Personal

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica