Ako niste bili, evo šta ste PROPUSTILI na "Danima paprike" u Velikoj Drenovi!

Ako niste bili, evo šta ste PROPUSTILI na "Danima paprike" u Velikoj Drenovi!

U mestu Velika Drenova, u opštini Trstenik, prema popisu stanovništva iz 2002. godine, živi nešto manje od 3.000 ljudi. Većina njih bavi se poljoprivredom i u svom kraju važe za veoma vredne i uspešne vinogradare, ratare ili povrtare. Moguće je da ste probali neko vrhunsko vino iz ovog sela, ali poslednjih godina jedna od najzastupljenijih kultura je paprika. Zato nas manifestacija „Dani paprike“ u Velikoj Drenovi uopšte nije iznenadila.

 

Saša Stanojlović, jedan od organizatora manifestacije, rekao nam je na kojoj se površini gaji paprika u Velikoj Drenovi i koja je vrsta najzastupljenija.

Ovo je prva manifestacija ovog tipa u Velikoj Drenovi. Zna se da, osim u Ruskom Krsturu, naš kraj ima najviše proizvođača paprike u Srbiji. Ova kultura gaji se na oko 500 hektara, a najzastupljenija vrsta je ajvaruša. Pošto su lozni kalemovi stali, svi smo se bacili na proizvodnju paprike, svaka kuća u našem selu“, objasnio je on.
 

Dani paprike Velika Drenova - ©Agromedia 

Ova manifestacija bila je idealna prilika i za predstavnike mnogih firmi i kompanija koje se bave proizvodnjom i distribucijom semena, sredstava za zaštitu bilja, mineralnih đubriva i drugog povrtarskog repromaterijala da svoje kupce i saradnike vide na jednom mestu, upoznaju se sa njima i porazgovaraju o uspesima i problemima u proizvodnji. Mi smo sreli jednog od predstavnika kompanije „Superior“.

Vladeta Janićijević iz kompanije „Superior“ rekao nam je: „Firma ‘Superior’ ovde predstavlja naše proizvode, jer se u ovom kraju sve više gaji paprika, naročito naše sorte. Zato se mi danas ovde na neki način osećamo kao domaćini. Predstavili smo sve naše vodeće, kako nove, tako i stare sorte paprika.
 

Dani paprike Velika Drenova - ©Agromedia 

Naša lična karta jeste Slonovo uvo. U ovom regionu ta paprika se gaji na nekoliko stotina hektara. Svi veći proizvođači veoma su zadovoljni tom sortom, jer pored kvaliteta, odnosno velikog sadržaja suve materije, daje i odličan prinos“, dodaje on.


Pored dobro poznatog Slonovog uva, u ovom kraju se sve više gaji i paprika Belo uvo. Pitali smo zašto.
 

Dani paprike Velika Drenova - ©Agromedia 

Belo uvo je srodna paprici Slonovo uvo. Ona u poslednjih nekoliko godina zauzima sve veće površine na ovom terenu, jer ima dvostruku namenu. Naime, ona može da se bere i kao svetlozelena paprika, ukoliko ima potražnje na tržištu i ako ima dobru cenu. U suprotnom, može da se prodaje i kada sazri i dobije crvenu boju, poput Slonovog uva. Veoma dobro se ljušti, ima visok sadržaj suve materije i daje odlične prinose na otvorenom polju“, rekao je Vladeta.


Paprike Amanda i Somborka na području Velike Drenove takođe se gaje na velikoj površini. Zato su predstavnici „Superiora“ iskoristili priliku da na ovoj manifestaciji promovišu još dve nove sorte njihovih paprika.
 


U selu Velika Drenova paprika se gaji se na oko 500 hektara, a najzastupljenija vrsta je ajvaruša.

To su paprike Belka i Lenka. Odlične su na otvorenom polju, a takođe mogu da se gaje i u zaštićenom prostoru“, ističe Vladeta.

Povrtari iz Velike Drenove dokaz su da u Srbiji imamo sve uslove za vrhunsku proizvodnju paprika – plodno zemljište, dovoljno vode, kvalitetno seme, ali i potrebno znanje i iskustvo.
 

Dani paprike Velika Drenova - ©Agromedia 


Zaista je zadovoljstvo na jednom mestu videti ovoliko ljudi koji se ponose plodovima svoga rada i ne plaše se konkurencije, niti zavide ljudima iz drugih grana privrede
. Zato, ukoliko slučajno pronađete još neko selo sa stanovnicima poput ovih u Velikoj Drenovi, obavezno nam javite, rado ćemo ih upoznati!

Sagovornici:
Saša Stanojlović, jedan od organizatora manifestacije
Vladeta Janićijević, kompanija „Superior“
Radivoje Janković, Velika Drenova
Zoran Radivojević, Stragari
Saša Vidanović, Selište
Dejan Jovanović, Selište

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica