PČELARI OČEKUJU DOBRU ZARADU – Koliko će koštati bagremov med?

PČELARI OČEKUJU DOBRU ZARADU – Koliko će koštati bagremov med?

Nakon pet loših ova pčelarska sezona biće znatno medonosnija! Tako kažu pčelari u valjevskom kraju koji se uveliko spremaju za vrcanje bagremovog meda. Unos slatkog nektra u košnice ovog proleća bolji je zahvaljujući povoljnijim vremenskim uslovima, te se u zavisnosti od kraja gde su boravile pčele očekuje i solidna količina meda.

košnice na livadi

”Zadovoljni smo, jer ovo je prvi put posle 2017. godine da u vreme cvetanja bagrema nije bilo kiše i da je sve išlo kako treba. Bagrem je ove godine bio odličan, vremenske prilike su bile dobre u vreme cvetanja. U proseku prinos meda, koji zavisi od jačine društva, kretaće se od 10 do 15 kilograma po košnici, što je zadovoljavajuše”, kaže Vladimir Sredojević, pčelar iz Ljiga.

Pčelari objašnjavaju da su u vreme cvetanja bagrema jutra bila topla, a noći nisu bile hladne da bi prestalo medenje, ali je naglašavaju problem napravio jedan veoma topao dan koji je bukvalno spržio bagrem. Nakon toga je došlo osveženje koje je zaustavilo medenje u nižim predelima, dok u selima na većim nadmorskim visinama kao što su Lelić, Sušica, Suvodanje, Stave, gde bagrem kreće kasnije još uvek moglo da se iskoristi bagremove paše.

”Moglo je biti mnogo bolje da su dnevne temperature bile niže i tokom noći bilo blage kiše, samo da pokvasi, onda pčele ”skidaju kajmak”, a ovako osuši brzo i nema nektra. U svim krajevima je slično, meda se može ocediti i do 20 kilograma ukoliko su solidne košnice, ali onda se ništa ne ostavi pčelama, što mnogi rade pa moraju da ih hrane, a pošto je trenutno skup šećer onda ne mogu tako da se igraju. Nije nešto ekstra ali u odnosu na prethodne godine je bolje. Pčelari su kao kockari, uvek očekujemo da ćemo dobiti, samo je pitanje trenutka”, napominje Miloje Jakovljević, pčelar i predsednik Društva pčelara ”Sveta Popović” Ub.

košnice na livadi

Ko bude imao solidne prinose može se i ove sezone nadati dobroj zaradi. Nakon prošlogodišnjeg poskupljenja cene se prema trenutnim najavama neće menjati ni ove godine.

”Što se tiče cene meda ona neće pasti. Prethodnih godina je kilogram bio 700 do 800 dinara, što je možda najrealnija cena na teglu. Međutim, pošto je otkup krenuo sa skoro sedam evra kilogram i cena na malo je trenutno 1.000 dinara. Mislim da cena meda neće rasti, možda za nijansu opadne, ali se ni to verotno neće dogoditi jer su med i drugi pčelinji proizvodi mnogo traženiji nego prethodnih godina”, smatra Milorad Evtić, pčelar iz Valjeva.

Bagrem je najmedonosniji u periodu od trećeg do desetog dana cvetanja uz dnevnu temperaturu vazduha od 20 do 25 stepeni i noćnu od 15 stepeni, uz uslov da bude dobra vlažnost vazduha. Najbolje medi bagrem međaš između njiva, a pokazalo se i da su najmedonosnija stabla starosti 20 do 25 godina.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica