Manuka med – najcenjeniji prirodni lek na svetu

Manuka med – najcenjeniji prirodni lek na svetu

Jedna od najpoznatijih i najcenjenijih vrsta meda na svetu je manuka, med koji se proizvodi na Novom Zelandu i u Australiji.

Med od lekovite manuke - © Pixabay

Reč je o monofloralnom medu, koji pčele proizvode sakupljajući nektar sa manuka drveta, po čemu je i dobio ime. Ovaj med je poznat po svom antibakterijskom svojstvu, koje je veće u poređenju s drugim vrstama meda.

Zbog svoje specifičnosti, godišnja proizvodnja ovog meda je mala i iznosi oko 2.000 kilograma. Međutim, procenjuje se da se godišnje u svetu pod ovom robnom markom proda mnogo veća količina, odnosno da postoje falsifikati.

Iz tog razloga manuka med se pakuje u specijalnu ambalažu i štiti posebnim oznakama kvaliteta kako bi potrošači bili sigurni da su kupili manuku. Greška može skupo da košta kupca, jer kilogram ovog meda košta i nekoliko stotina evra.

Da bi se med smatrao monofloralnim, mora da sadrži 70% polena biljke čije ime nosi.

Treba istaći da se i u našoj zemlji proizvode različite vrste kvalitetnog i u svetu traženog meda. Međutim, njihova lekovita svojstva nisu dovoljno istražena, ali ni u marketing se nije uložilo toliko kao kada je reč o manuka medu. Tako, na primer, u lipovom medu, koji se proizvodi na Fruškoj gori, najčešće ima više od 70% polena ove biljke.

Autor: A. M.

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica