JAGODA ILI REPICA: Koju vrstu cveta medonosne pčele više vole?

JAGODA ILI REPICA: Koju vrstu cveta medonosne pčele više vole?

Naučnici otkrili koju vrstu cveta medonosne pčele najviše vole - © Agromedia

Pčele su oprašivači velikog broja divljih biljaka i kultivisanih useva, ali na mnogim mestima njihova raznolikost i broj opadaju. Istraživači su hteli da otkriju šta pčele najviše vole. Da bi to postigli morali su da naprave svoje kolonije, da dešifruju pčelinji ples i da posmatraju divlje pčele, što je bio veliki izazov.

Istraživački tim sa univerziteta u Göttingenu, Sussexu i Würzburgu u Nemačkoj istraživao je nagonsko ponašanje pčela u poljoprivrednim krajolicima. Da bi to učinili, naučnici su analizirali pčelinji ples, kao i njihovo kretanje tokom određenog vremenskog perioda.

Tim iz grupe za funkcionalnu agrobiodiverzitet i agroekologiju sa Univerziteta u Göttingenu, osnovao je male kolonije pčela pored jedanaest polja jagoda u regiji Göttingen i Kassel u Nemačkoj, koje su određeno vreme posmatrali. Naučnici su zatim upotrebili video snimke i dešifrovali takozvani pčelinji ples.

Naime, medonosne pčele “plešu” u vazduhu kako bi prenele drugim pčelama smer i udaljenost atraktivnih izvora hrane koje su otkrile.

Uz pomoć otkrivenog značenja “plesa” u kombinaciji sa satelitskim kartama pejzaža posmatrane regije, naučnici su odredili polja koja su pčele najviše posećivale, koje biljke su koristile kao resurse polena, a izračunali su i gustinu meda i broj divljih pčela na poljima koja su bila deo studije.

Rezultati ove studije su objavljeni u časopisu „Agriculture, Ecosystems & Environment“, a ono što su saznali je bacilo novu sliku na život pčela.

Medonosne pčele vole polja jagoda, čak i ako cvetaju tik uz polja uljane repice.

Tek kada je uljana repica bila u punom cvatu, na polju jagoda uočeno je manje medonosnih pčela. Međutim, divlje pčele dosledno su birale polja jagoda i bile stalno prisutne na njima.

Ovom studijom potvrđen je veliki značaj, ne samo pčela na oprašivanje kultivisanih useva, već i malih pčelinjih zajednica, poput divljih pčela na oprašivanje jagoda na otvorenom polju, kao i značaj očuvanja njihovih vrsta.


Izvor: Science Daily

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica