Stara receptura: Od ove paprike pravi se najbolji ajvar

Stara receptura: Od ove paprike pravi se najbolji ajvar

Posle 30 godina života i rada u gradu, Milena Stanković je odlučila da svoj život nastavi na selu. Tamo je započela organsku proizvodnju i danas prodaje produkte svog rada. U starim „bakinim sveskama“ pronašla je recepte za ajvar, turšiju, džemove, sir i mnoge druge tradicionalne specijalitete koje pravi.

Paprika kurtovka je najbolja za ajvar, nije krupna, ali u njoj ima najmanje vode, lako se ljušti i mislim da je utrošak vremena najmanji, jer nema mnogo isparenja. Ovo je najlepši ajvar, tako mi bar kažu kupci, mušterije se uvek vraćaju“, rekla je Milena i dodala da je za ajvar od 20 kilograma paprike potrebno 6 sati aktivnog rada.

„Potrebno je dva sata da se ispeku, dva sata da se oljušte, zatim se paprike cede sigurno tri sata i posle se sve još dva sata prži. To je 6 sati za 20 kilograma paprike“, objasnila je Milena.

Zimnica - © Agromedia

Sve što proizvodi, prvenstveno pravi za svoju porodicu, a višak prodaje.

„Svake godine imamo sve više zahteva za domaćim proizvodima koji su se zaista odlično pokazali. Moja zimnica je bez konzervansa, sve pasterizujem i u bašti ne koristim pesticide, niti bilo koje hemikalije za prskanje“, naglašava Milena.

U svom gazdinstvu poseduje i mini farmu koza, pa pravi i sir, krem sir i papriku u pavlaci od kozjeg mleka.

„Imamo 15 muznih koza i još pet mladih za sledeću godinu, sledeće godine će ih biti i 20. Mleko zagrevamo do 80 stepeni, pa ga naglo hladimo na 40 i sirimo. Probala sam razne recepte, ali ovaj mi je ubedljivo najlepši“, otkrila nam je malu tajnu za kraj.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica