Organski proizvodi skupi, ali sve traženiji u Srbiji

Organski proizvodi skupi, ali sve traženiji u Srbiji

Na području prokupačke opštine broj poljoprivrednika koji se bave proizvodnjom organske hrane povećava se iz godine u godinu. A organski proizvodi iako su skupi, ljudi u Srbiji ih sve više kupuju.

Organski proizvodi su skupi - © Pixabay 

Zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović rekao je da su organski proizvodi, iako skupi, sve traženiji ne samo na zapadnom tržištu već i u Srbiji.

“Ovaj vid proizvodnje je budućnost u poljoprivredi jer ne iziskuje primenu nikakavih hemijskih sredstva”, izjavio je Paunović koji je posetio ogledno domaćinstvo Ljubinka Vasiljevića u prokupačkom selu Gornja Rečica.

Vasiljević je naglasio da ove godine očekuje rod od 6,5 tona kvalitetne organske kruške, dve tone dunja, pet tona jabuka i 2,5 tone šljiva.

“Navodnjavanje po sistemu kap po kap, dobar odabir sadnica i semenskog materijala i svakodnevni rad u voćnjaku dali su dobre rezultate”, rekao je Vasiljević, koji se nekoliko godina bavi organskom proizvodnjom hrane.

Pored voća on je proizveo i pet tona organskog krompira, 2,5 tone crnog i belog luka i oko 500 kilograma crvenog luka.

“Sve ovo prodaću poznatim kupcima na severu Srbije“, rekao je Vasiljević. Dodao je da ima u planu proširenje organske proizvodnje jer se pokazala kao jako isplativa.

Izvor: B92

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.