Organska bašta u susret vrelom letu: Kako uštedeti na vodi za zalivanje

Organska bašta u susret vrelom letu: Kako uštedeti na vodi za zalivanje

Organska bašta u susret vrelom letu: Kako da uštedim na vodi za zalivanje -©Pixabay

Trenutno smo u periodu kada imamo puno padavina. Iskoristite to. Naime, NOA Centar za predviđanje klime navodi da će temperature biti iznad proseka. Ne samo da ćemo mi osećati te toplotne talase, već će imati uticaja i na bašte širom sveta, a biće potrebno više zalivanja ili navodnjavanja da bi biljke opstale.

Srećom, postoje alternativni i ekološki prihvatljivi načini da osigurate zdrav rast i razvoj svojih biljaka bez uključivanja prskalica ili baštenskog creva. Evo i kako.

Hvatajte kišnicu

Kiša koja bez prestanka pada već danima sigurno nije pozitivno iskustvo, ni za nas, ni za biljke. Ali, ovu situaciju možemo pametno da iskoristimo, a posebno velike pljuskove. Svu burad koju imate, a neće vam trebati u narednom periodu, možete da nagažujete na skupljanju kišnice. Ako nemate burad – kupite, jer će vam se višestruko isplatiti kada dođu vreli letnji talasi.

Kišnica može da se koristi gotovo za sve, od zalivanja organske bašte do pranja automobila. Burad prekrijte sitnijom mrežom kako ne bi upadali insekti i prljavština.

Zalivajte biljke rano ujutro

Možda vam se čini kao dobra ideja da zalivate biljke predveče, možda ste tako navikli. Odmah da kažemo da zalivanje uveče nije pogrešno, ali je bolje ujutro. Ako želite da sačuvate vodu tokom leta, razmislite da zalivate svoju organsku baštu između 6-6.30 sati ujutro.

Naime, leto je poseban period, jer se sve ugreje tokom dana i nema puno vremena da se ohladi do večernjih sati. Jutarnjim zalivanjem smanjuje se količina vode koja će da ispari, jer su se tokom noći koliko-toliko ohladili zemlja, vazduh i biljke, čime se osigurava da povrće i cveće usvoje vodu koja im je neophodna da prežive tokom vrelog dana. Zalivajte baze biljaka, nikako po lišću. Još jedna benefit jutarnjeg zalivanja bi bila odsustvo komaraca.

Skupljajte „kuhinjsku“ vodu

Prosto je neverovatno koliko vode bacimo, a da nismo toga ni svesni. Sakupljanje vode iz kuhinje je još jedan način da se osigura da vaš organski vrt dobija obilnu zalihu vode tokom vrućih letnjim meseci. Ako imate dvorišnu česmu, postavite kantu ispod, kako bi voda kojom perete povrće za pripremu obroka punila kantu. Vodu prespite u bure. Nećete verovati koliko se vode nakupi ovim putem.

Moguće je reciklirati i vodu od kupanja, ali to traži malo više angažovanja. Ipak, ukoliko se za to odlučite, nemojte koristiti kupke ili šampone. Možete koristiti Epsom so, koja je pomaže da se opustite u kadi, tako što smiruje bolne mišiće baštovana, opušta vratne mišiće, a pomaže biljkama da budu zdravije i jače.

Upotreba vode iz akvarijuma

Ako imate rezervoar za ribu ili akvarijum u kući, ne bacajte staru vodu prilikom njegovog čišćenja. Umesto toga, prebacite ga u kantu i upotrebite za zalivanje biljaka. Ona je veoma korisna za sobne biljke i organske bašte jer sadrži nitrate koji mogu da pomognu biljkama da bolje rastu. Korišćenje vode iz akvariju je takođe sigurniji način za prihranu vrta, jer sadrži hranljive materije koje mogu da prođu kroz drenažne sisteme i vodene puteve u zemlji.


Izvor: Organic growers school

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica