Pčele u službi nadgledanja useva

Pčele u službi nadgledanja useva

Nauka i tehnika napreduju iz dana u dan, u pravcima koje ne možemo ni pretpostaviti. Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu konstruisali su specifične senzore koji omogućuju nadgledanje parcela i useva, i to pomoću pčela!

Pčela © Pixabay

Poljoprivrednici najčešće koriste dronove za nadgledanje svojih polja. Ipak, ovakva vrsta nadzora ima i svoja organičenja: kontinuirano trajanje leta drona je limitirano na 20 do 30 minuta.

Inspirisani ovi problemom, istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu došli su do potencijalnog rešenja, a ono se ni manje ni više odnosi na insekte. I to konkretno na naše vrlo dobre prijatelje – pčele!

Sigurno se pitate kako pčela može pomoći u nadziranju i pregledanju velikih prostranstava polja i livada? Zapravo je vrlo jednostavno.

Istraživači iz Vašingtona otrili su male ˶ruksak˝ senzore, koji su dovoljno lagani (lakši od 0,1 grama), a sa druge strane i dovoljno efikasni i sposobni da beleže podatke tokom sedam sati leta na relativno velikim razdaljinama.

Pametne pčele: Evo šta sve znaju ovi sićušni organizmi

Još jedna prednost ovakvih senzora jeste što ne biste morali često da zamenjujete pakovanja, jer bi senzori leteli u svoje košnice kako bi se bežično dopunili i preneli podatke.


Pčela © Pixabay

Problem sa definisanjem lokacije pčela

Najveći problem koji je trebalo rešiti tokom istraživanja ovog problema bio je kako pronaći način za pronalaženje lokacija pčela, bez upotrebe GPS-a.

Umesto upotrebe GPS-a, istraživači su postavili višestruke antene za emitovanje koji otrkrivaju položaje pčela na osnovu jačine signala i različitih uglova. Insekti bi slali svoje podatke reflektujući radio-talase i signale najbližih antena.


Probni primerci ruksaka mogu da uskladište samo 30 kilobajta podataka, ograničavajući se na prikupljanje osnovnih informacija kao što su vlažnost, svetlost i temperatura. Takođe, ovi senzori se ne mogu kontrolisati besprekorno poput drona.

Izumi visoke tehnologije sve više pronalaze svoju primenu u poljoprivredi. Naučnici sa ovog univerziteta se nadaju da će dalje razvijati ovu tehnologiju prikupljanja podataka, sve do trenutka kada bi mogli da odrede senzorima beleženje podataka dok pčela leti samo određenim područjem.


Kada bi se ovako nešto ostvarilo, mogli bismo da vidimo farme na kojima pčele neprekidno proveravaju useve, beležeći informacije koje dronovi ne mogu, i to sa mnogo manje buke!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica