NOVE tanjirače na našem tržištu – rezultat rada ruskih naučnika!

NOVE tanjirače na našem tržištu – rezultat rada ruskih naučnika!

Na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, pored mnogo zanimljivosti na koje smo naišli, jedna se izdvojila jer je produkt rada ruskih naučnika. Oni su uspeli da naprave tanjiraču odličnu za tvrda, a uz to i za vlažna zemljišta! Više o tome rekao nam je Milun Tasić.

Izbor dobre tanjirače važan je zbog dobre pripreme zemljišta, a ove, koje nam dolaze iz Rusije, prilagođene su zemljištima koja su teža za obradu.

Opšta briga ratara je da što ekonomičnije i što bolje pripreme zemljište za setvu. Poljoprivredno zemljište u Rusiji, odnosno onaj deo žitnice koji se zove kubana, veoma je plodno, sa velikim sadržajem humusa, ali je zato i veoma teško za obradu. Rusi su godinama radili na tome da usavrše sistem pripreme zemljišta koji je ekonomičan, ali i da to teško zemljište bude blagovremeno pripremljeno za setvu. Kao rezultat toga, posle mnogo godina, oni su patentirali tanjiraču koja sada predstavlja osnovni opšti obrazac pripreme zemljišta na ruskoj teritoriji, tamo gde je uglavnom ratarstvo u prvom planu“, objašnjava gospodin Tasić.
 

Ruske priključne mašine - @Agromedia

Na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu imali smo priliku da vidimo dve tanjirače. Jednu sa 3 metra i drugu sa 4 metra radnog zahvata. One se u nekoliko stavki razlikuju od tanjirača koje smo navikli da vidimo na njivama u našoj zemlji.
 

Rusi su godinama radili na tome da usavrše sistem pripreme zemljišta koji je ekonomičan, ali i da teško zemljište bude blagovremeno pripremljeno za setvu.

Tasić navodi: „Kod njih su tanjiri nanizani praktično na jednom gredelju, svaki sa posebnim nosačem, što omogućava da se promeni ugao tanjira, a sama promena ugla im omogućava da rade na zemljištu različite težine i vlažnosti. Kod svih klasičnih tanjirača, bar kod ovih koje su se do sad koristile kod nas, postoji jedno vratilo na kojem su tanjiri nanizani. U ovom slučaju, svaki tanjir ima svoj nosač, svoje podmazivanje, kao i mogućnost promene ugla.

Specifičnost ove tanjirače je da su na tanjirima napravljeni otvori i to iz dva razloga. Prvo, pri optimalnoj brzini rada zemlja se dodatno mrvi prolazeći kroz te otvore, a drugo, ukoliko je zemljište vlažnije, ono lako prolazi kroz otvore koji ne dozvoljavaju da se zemlja lepi na tanjire.
 


Ruska tanjirača - @Agromedia

Nas je interesovalo isto ono što se, sigurni smo, i vi sada pitate: kakve sve benefite od takve tanjirače imaju naši poljoprivredni proizvođači?

Mi imamo jedan veoma plodan, kvalitetan kraj i područje u Vojvodini – srednji i južni Banat, koji imaju vrlo plodna, a uz to vrlo teška, ritska zemljišta. Upravo ova tanjirača tamo daje najbolje rezultate, a pogotovo na površinama na kojima je posle ubiranja useva ostalo mnogo biljnih ostataka, recimo kukuruzovine, suncokreta i slično. Tako da ovako poređani tanjiri, sa ovakvom konstrukcijom tanjirače koja ima dovoljnu težinu, u potpunosti usitnjavaju biljne ostatke i inkorporiraju ih u oranični sloj zemljišta“, navodi Tasić.
 


Tanjirača - @Agromedia

Prema njegovim rečima, zemljište je spremno za setvu odmah nakon prolaska jedne takve tanjirače. To nam je objasnio na primeru tanjirače sa 3 metra radnog zahvata:


Ona ima ukupnu težinu, uključujući i ovaj valjak, negde oko 2,5 tone. Svaki od tanjira trpi pritisak od preko 100 kilograma. To je sasvim dovoljno da tanjir, do dubine od 15cm, potpuno pripremi zemljište i inkorporira, zaore biljne ostatke. Valjak potpuno poravna to zemljište i posle toga može da se seje bez ikakvih problema.
 

Ovako poređani tanjiri, sa ovakvom konstrukcijom tanjirače koja ima dovoljnu težinu, u potpunosti usitnjavaju biljne ostatke i inkorporiraju ih u oranični sloj zemljišta.

Sigurni smo da je još jedna stavka veoma bitna u celoj priči, a to je cena.

Oni su pokušali da naprave, i uspeli su u tome, mašinu koja je dovoljno jaka, snažna, mašinu koja može da radi dugo, sa mnogo radnih sati – večitu mašinu, da može i unucima da se pokloni bez ikakvih oštećenja, tako da, kad se sve to sabere, ove dve mašine koje smo mi doveli su isplative i inače su jeftinije od bilo koje mašine te vrste koja je do sada došla u Srbiju. U svakom slučaju od svake tanjirače u tom rangu je jeftinija za 30%“, tvrdi Tasić.

Dakle, zaključak je da ove tanjirače predstavljaju jedno ulaganje za više generacija.

 

Sagovornik:
dipl. inž. agr. Milun Tasić, „РУСБИЗНИСАГРО“ д.о.о.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica