Slaba ponuda uslovila rast cena | Cene povrća

Slaba ponuda uslovila rast cena | Cene povrća

U zavisnosti od grada ponuda povrća se kretala od veoma loše do relativno dobre. Tamo gde je bila loša ponuda došlo je do povećanja cena.

Na kvantašu u Beogradu bila je slaba ponuda povrtarskih kultura što je uslovilo i rast cena. Skuplji su u odnosu na prethodni period bili brokoli, cvekla, dinja, karfiol, krastavac salatar, kupus, lubenica, paprika, paradajz, paškanat, peršun korenaš, patlidžan, praziluk, spanać i zelen.

Na kvantaškoj pijaci u Leskovcu je ponuda  povrća bila relativno dobra. Zabeležen je rast cene celera. Za razliku od njih niže su bile cene rotkvice.

Na zelenoj pijaci u Leskovcu skuplji su u odnosu na prethodni period bili blitva, brokoli i kupus.

Na Kalenić pijaci u Beogradu slabija ponuda povrća bila je na pijačnim tezgama. Loša ponuda uslovila je i rast cena kod pojedinih proizvoda. Poskupljenje je evidentirano kod krastavca salatara, kupusa, paprika, paradajza i patlidžana. Pad cene je jedino zabeležen kod kelja pupčara. Potražnja je, takođe, bila loša.

Na zelenoj pijaci u Užicu evidentirana je veoma slaba ponuda paprika. Nešto bolja bila je ponuda krompira luka i šargarepe.

U Čačku krompir i šargarepa su se prodavali po ceni od 50 do 60 din/kg, paradajz i šampinjoni od 200 do 220 din/kg, a crni luk od 70 do 80 din/kg. Za papriku su kupci trebali da izdvoje od 200 do 250 din/kg, a za spanać 150 din/kg. Cena praziluka je varirala od 60 do 70 din/kg, a kod zelene salate od 40 do 50 dinara za glavicu.

Na zelenoj pijaci u Loznici zabeležen je rast cene blitve, karfiola, kelja, crnog luka, paprike babure, peršuna, šampinjona, praziluka, rotkvice i spanaća. Za razliku od nih niža je bila cena tikvice.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica