SKUPLJI prasići i tovne svinje, a JEFTINIJA jagnjad | Cene stoke

SKUPLJI prasići i tovne svinje, a JEFTINIJA jagnjad | Cene stoke

U periodu za nama zabeleženi su rast otkupne cene tovne junadi na području Vranja i Šapca, rast otkupne cene prasadi i tovnih svinja u klanicama na području šumadijskog regiona i niže otkupne cene jagnjadi i ovaca u klanicama na području Loznice.

Cene krava, goveda, junadi, teladi, tovnih bikova

Prikupljanje podataka o cenama, ponudi i tražnji poljoprivrednih proizvoda na pojedinim stočnim pijacama nije bilo izvodljivo, jer je Odlukom o uvođenja vanrednog stanja zbog koronavirusa zabranjen rad.

U klanicama na području pčinjskog regiona zabeležen je rast otkupne cene tovnih bikova od 350 do 480 kilograma SM rase, a otkupljivali su se po ceni od 240 din/ kg.

Klaničari sa područja Šapca po višoj su ceni u odnosu na predhodni period otkupljivali tovnu junad preko 480 kilograma, po ceni od 220 din/kg.

Klanice sa područja srednjebanatskog regiona otkupljivale su po višim cenama tovnu junad od 350 do 480 kilograma, tovne bikove preko 500 kilograma SM i HF.

U klanicama na području Loznice i okolnih mesta evidentiran je pad otkupne cene krava za klanje SM rase na 120 din/kg u odnosu na prethodni period.

Klaničari sa područja braničevskog regiona otkupljivali su protekle nedelje telad SM rase do 160 kilograma po ceni od 350 din/kg, tovnu junad od 350 do 480 kilograma po ceni od 210 din/kg i krave za klanje SM rase po ceni od 150 din/kg.

U klanicama na području južnobanatskog regiona vršen je jedino otkup tovne junadi preko 480 kilograma po ceni od 200 din/kg.

Cene prasadi, svinja, krmača za klanje

Na području šumadijskog regiona zabeležene su više otkune cene prasadi od 16 do 25 kilograma, tovnih svinja od 80 do 120 kilograma i tovnih svinja preko 120 kilograma, a cena prasadi iznosila je 260 din/kg, dok kod tovnih svinja cena je varirala u intervalu od 140 do 155 din/kg u zavisnosti od kategorije.

U klanicama na području Šapca evidentiran je rast otkupne cene tovnih svinja preko 120 kilograma, a cena je iznosila170 din/kg.


U klanicama na području Loznice došlo je do pada otkupnih cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma na 150 din/kg, tovnih svinja preko 120 kilograma na 120 din/kg i krmača za klanje na 120 din/kg.

U klanicama na odručju nišavskog regiona otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma bila je niža u odnosu na prethodni period, a cena je iznosila 190 din/kg.

U klanicama na području braničevskog regiona majčešća otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma iznosila je 250 din/kg. Tovne svinje od 80 do 120 kilograma klaničari su plaćali 150 din/kg, dok su se otkupne cene tovnih svinja preko 120 kilograma i krmača za klanje izjednačile i iznosile su 120 din/kg.


Cene jagnjadi, jaradi, ovaca, dviski, šilježadi i koza

U klanicama u Loznici evidentiran je pad otkupnih cena jagnjadi i ovaca. Jagnjad su se otkupljivala po ceni od 220 din/ kg, a ovce po ceni od 120 din/kg.

U klanicama na području nišavskog regiona, pored jagnjadi i otkupna cena ovaca bila je niža. Tako je kod jagnjadi cena iznosila 260 din/kg, a kod ovaca 140 din/kg.


U klanicama na području braničevskog regiona došlo je do pada otkupne cene ovaca. Grla su najčešće otkupljivana po ceni od 120 din/kg. Cene jagnjadi i šilježadi nisu se menjale.

Klaničari sa područja sremskog regiona otkupljivali su jagnjad po ceni od 280 din/kg i ovce čija je cena iznosila 140 din/kg. Obim ponude i otkupa bio je dobar.

Na području šumadijskog regiona najčešća otkupna cena jagnjadi iznosila je 310 din/kg. Za otkupljene dviske odgajivači su mogli dobiti 150 din/kg, a za ovce 120 din/kg.

U ostalim klanicama u Srbiji obim ponude, otkupa i otkupne cene jagnjadi, jaradi i ostalih kategorija ovaca i koza nisu se menjali.

Cene lucerkinog brašna, stočnog ječma, sojine sačme

Na gazdinstvima u okolini Pančeva kukuruz okrunjen prirodno sušen i pšenica bili su skuplji. Kukuruz se najčešće mogao pazariti po ceni od 15.5 din/kg, a pšenica po ceni od 19.5 din/kg. U maloprodajnim objektima na području Pančeva evidentiran je pad cene pšenice na 20.5 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Pirota evidentiran je pad cena stočnog brašna, koja je pala na 18 din/kg. Cena lucerkinog sena iznosila je 20 din/kg.

U silosima na području Beograda pšenica u tinfuzu bila je skuplja u odnosu na prethodni period. Najčešće se mogla pazariti po ceni od 22.41 din/kg.

U maloprodajnim objektima na području Kikinde zabeležen je pada cena stočnog brašna na 17 din/kg i rast cene suncokretove sačme na 44 din/kg. Na gazdinstvima u okolini Kikinde mogao sepazariti kukuruz prirordno sušen u rinfuzu po ceni od 18 din/kg.

U maloprodajnim objektima i u silosima na području Loznice stočno brašno bilo je jeftinije. Cena u maloprodajnim objektima je iznosila 18 din/kg, a u silosima 16 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Leskovca mogli su se pazariti kukuruz, okrunjen prirodno sušen upakovan u džakove od 50 kilograma po ceni od 18 din/kg, i pšenica upakovana u džakove od 50 kilograma po ceni od 21 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Niša cene pšenice i kukuruza bile su ujednačene. Kod oba proizvoda cena je iznosila 20 din/kg. U silosima na području Niša mogla se pazariti jedino pšenica po ceni od 20 din/kg.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica