Ko je imao novca i mislio na vreme SETVU PŠENICE je već završio

Ko je imao novca i mislio na vreme SETVU PŠENICE je već završio

Setva žitarica u Kolubarskom okrugu u punom je jeku. Ovaj posao i pored nedostatka padavina, koje mnogi ratari očekuju, prolazi u optimalnim rokovima. U obavljanju ovog najvažnijeg jesenjeg posla prednjače proizvođači iz ubskog kraja, gde je setva hlebnog žita već i završena.

setva žitarica na njivi

Zoran Milićević, zemljoradnik iz sela Bajevac nadomak Uba, kaže da ko je imao novca i mislio o tome, on je i završio setvu. Ove godine strnim žitima zasejao je 15 hektara, od čega najveće površine zauzimaju pšenica i tritikale, a koje će upotrebiti za ishranu tovnih bikova.

”Nisam sabirao koliko me košta setva, nema potrebe, još mi je gore ako računam. Ja jesam malo povećao površine, jer strna žita više iznesu nego kukuruz, na kome i suša uzme danak, ali mnogi seju pšenicu iz ambara i nemaju sa čim da poseju, jer je najveći problem cena repromaterijala. U odnosu na prošlu godinu setva je skuplja preko sto posto. I šta da kažem, kad je katastrofa”, priča naš sagovornik.

Lane je kilogram semenske pšenice i ječma koštao 50 dinara, ove jeseni u zavisnosti da li se radi o domaćim ili stranim sortama pšenica je od 75 do 93 dinara, a ječam 85 do 89 dinara. Kilogram mineralnog đubriva prošle godine koštao je između 70 i 80 dinara, dok istu količinu sada treba platiti 98 do 112 dinara. Svemu treba dodati i naftu, jer je litar trenutno 222 dinara, a koji je u isto vreme prošle godine koštao 100 dinara manje.

”Dosta ljudi je planiralo setvu strnih žita, međutim, jake cene semena i đubriva su ih sputale da zaseju veće površine. Problem je i što mineralno đubriva ne mogu da kupe na odloženo, kao što je to bio slučaj ranijih godina, pa je i manja prodaja. Mnogi kupuju samo đubrivo a za setvu koriste sopstveno seme. Neki čak uzimaju samo seme dok će kako kažu đubrivo na proleće, prilikom prihrane useva. Ove sezone u ponudi je i manja količina semena. Pojedinih domaćih sorti već nema u prodaji iako ima potražnje, međutim teško ih je naći. Isti je slučaj i sa ječmom”, objašnjava Goran Subotić, trgovac u jednoj valjevskoj Poljoprivrednoj apoteci.

setva na njivi

Setva strnih žita u okrugu odvija se po planu, iako je po rečima Snežane Stojković Jevtić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe ”Valjevo” u setvenom sloju primetan manji nedostatak vlage. Dodaje da vremenske prilike idu na ruku proizvođačima i očekuje da ozimi usevi budu posejani na blizu 22.000 hektara.

”Najveće površine pod strnim žitima su na području ubske opštine, gde u odnosu na druge krajeve Kolubarskog okruga, ranije počinje berba kukuruza a i jesenja setva. Do sada je posejano 70 posto planiranih površina. Većina proizvođača će do kraja oktobra završiti setvu, međutim, zbog kasnije berbe kukuruza sigurno će pojedini sejati i u novembru”, kaže Stojković Jevtić, savetodavac za ratarstvo.


Planom jesenje setve u Kolubarskom okrugu pšenicom će biti zasejano 15.650 hektara, ječam će zauzeti 4.397, ovas 884, raž 166, a ostala strna žita 83 hektara. Pored toga procenjuje se da će pod lucerkom biti zasejano 378 hektara, ostalo krmno bilje na 194 hektara, dok će na 105 hektara biti uljana repica.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica