Dok u mesarama i trgovinama mesne prerađevine, pa čak i pojedini sporedni proizvodi, drže visoku cenu, odgajivači svinja muče muku u potrazi za kupcima nezadovoljni niskom cenom žive vage svinja. Trenutne cene žive vage prasadi se kreću između 300 i 400 dinara, najčešće je to 300 do 350 dinara, dok su cene svinja u klasi, odnosno „bekon svinje“ telesne mase od 110 do 120 kilograma, negde od 140 do 150 dinara.
‘’Trenutno imam dvadesetak tovljenika i već duže vreme zovem klanice, ali nikome nisu potrebne svinje. I cena je katastrofalna – od 170 dinara po kilogramu žive vage, a sada je još niža. Pre par godina po ovoj ceni su plaćani tovljenici, a sada je sve poskupelo, pa gde je tu naša muka i zarada? Ja ovde ne vidim budućnost, jer država neće da stane na stranu mladih poljoprivrednika.
Možda vas zanima
Imam položen vozački za kamion i pasoš u ruke…’’, kaže Nikola Urošević, poljoprivrednik iz sela Slatina kod Uba.
Komentarišući trenutno stanje u svinjarstvu, doktor stočarstva Radosav Vujić kaže da je u ovom periodu godine „mrtva sezona“, kada se manje kupuju kako prasad, tako i odrasle svinje. Kako kaže, svako ko je hteo da kupi neku svinju za tov, to je već završio, i sada je na tržištu određeno zatišje, a što se tiče prasadi, ponuda postoji, međutim, ovo je period kada nema slava, nema proslava, tako da nema ni velike potražnje za prasadima.
‘’Veliki uticaj na stanje ne samo u svinjarstvu, već i u celoj stočarskoj proizvodnji, ima uvoz iz inostranstva. Vrlo često se uvoze gotovi proizvodi sumnjivog kvaliteta, meso nepoznatog porekla, kao i svinjske i goveđe polutke.
Broj stoke u Srbiji: GOVEDA manje, više svinja, ovaca i živine!
Potražnje za prasadima nema iz još jednog jednostavnog razloga – iz Danske je početkom godine uvezeno preko 500.000 prasadi. Sve to negativno utiče na stanje u svinjarstvu, ne samo u Kolubarskom okrugu, već i u celoj Srbiji – smatra dr Vujić.
Kada su u pitanju veće svinje, cena je 120 – 130 dinara po kilogramu, ali i njih sada retko ko kupuje. Po rečima Vujića, kupuje ih prerađivačka industrija po bagatelnim cenama, kao i pojedini privatnici koji se bave proizvodnjom čvaraka i drugih mesnih proizvoda.
‘’Oni sada koriste ovo zatišje na tržištu i niske cene kako bi proizvodili mesne proizvode. Međutim, nažalost, u mesarskim radnjama cene ne opadaju – ako znamo da je kilogram pečenice 450 – 500 dinara, onda nam je sve jasno.
Teško je objasniti zašto su neki sporedni proizvodi, poput pihtija i čvaraka, skuplji od pršute i pečenice. Tržište samo po sebi diktira potražnju i prodaju. Neko će radije preplatiti dva kilograma čvaraka nego da kupi kilogram svinjske pršute. To je teško objasniti, ali tržište funkcioniše na taj način i zato dolazi do ovakvih pojava’’, kaže doktor Vujić.
Osim toga, kako pojašnjava, imali smo nenormalnu situaciju gde je stočna hrana bila jeftina – počev od kukuruza do kompletnih krmnih smeša za preživare i svinje. Sada je došlo do skoka cene kukuruza, koji je prešao 30 dinara po kilogramu, što će sigurno dovesti i do rasta cena koncentrata.
Komentari