Prasad i jagnjad skuplja u nišavskom regionu | Cene stoke

Prasad i jagnjad skuplja u nišavskom regionu | Cene stoke

U periodu za nama zabeležena je niža otkupna cena teladi SM rase u klanicama na području podunavskog regiona, a rast otkupne cene prasadi i jagnjadi u klanicama na području nišavskog regiona.

Cene krava, goveda, junadi, teladi, tovnih bikova

Prikupljanje podataka o cenama, ponudi i tražnji poljoprivrednih proizvoda na stočnim pijacama nije bilo izvodljivo, jer je Odlukom o uvođenju vanrednog stanja zbog koronavirusa zabranjen rad svih pijaca.

U klanicama na području podunavskog regiona evidentiran je pad otkupne cene teladi SM rase do 160 kilograma, po ceni od 420 din/ kg. Pored teladi vršen je otkup tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma po ceni od 220 din/kg.

U klanicama na području južnobanatskog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma, a cena je iznosila 210 din/kg.

U klanicama na području braničevskog regiona viša je bila otkupna cena tovne junadi od 350 do 480 kilograma u odnosu na prethodni period, a cena je iznosila 220 din/kg.

U klanicama na području Pirota vršen je otkup jedino tovne junadi preko 480 kilograma svih rasa poceni od 220 din/kg. Interesovanje klaničara bilo je veliko, pa je otkup bio dobar.

Cene prasadi, svinja, krmača za klanje

Na području nišavskog regiona zabeležen je rast otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma, po ceni od 200 din/kg.

Klaničari sa područja pčinjskog regiona po nižim su cenama otkupljivali tovne svinje od 80 do 120 kilograma, a cena je iznosila 160 din/kg.

U klanicama braničevskog regiona evidentiran je pad otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma, a cena je iznosila 140 din/kg.


U klanicama na području jablaničkog regiona najčešća otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma iznosila je 240 din/kg. Tovne svinje od 80 do 120 kilograma klaničari su plaćali 160 din/kg, tovne svinje preko 120 kilograma po ceni od 140 din/kg, dok su za otkupljene krmače za klanje plaćali iznos od 130 din/kg.

U klanicama na području južnobanatskog regiona je vršen otkup prasadi do 15 kilograma po ceni od 250 din/kg, tovnih svinja od 80 do 120 po ceni od 165 din/kg i krmače za klanje po ceni od 130 din/kg.

Klanice sa područja severno-bačkog regiona vršile su jedino otkup krmača za klanje po ceni od 110 din/kg.


Cene jagnjadi, jaradi, ovaca, dviski, šilježadi i koza

U klanicama na području nišavskog regiona otkupna cena jagnjadi bila je viša i iznosila je 270 din/kg.

U klanicama na području podunavskog regiona niža je bila otkupna cena jagnjadi, a iznosila je 270 din/kg. Obim ponude i otkupa bili su dobri.


U klanicama na području Loznice vršen je otkup jagnjadi i ovaca. Kod jagnjadi je bio iznos od 220 din/ kg, a kod ovaca iznos od 120 din/kg. Obim otkupa jagnadi bio je dobar, a kod ovaca prosečan.

Klaničari sa područja Šapca i okolnih mesta otkupljivali su jedino jagnjad po ceni od 300 din/kg. Broj otkupljenih grla bio je na zavidnom nivou.

U severno-bačkom regionu vršen je otkup jagnjadi po ceni od 300 din/kg, jarad po ceni od 220 din/kg i ovce po ceni od 120 din/kg.

U klanicama na području zlatiborskog regiona jagnjad su bila jedina kategorija ovaca čiji je otkup evidentiran, a cena je bila 220 din/kg.

U klanicama na području raškog regiona otkupna cena jagnjadi iznosila je 300 din/kg, dok su ovce bile otkupljivane po ceni od 120 din/kg.

Cene lucerkinog brašna, stočnog ječma, sojine sačme

Na gazdinstvima u okolini Pančeva kukuruz okrunjen prirodno sušen bio je jeftiniji, a pšenica upakovana u džakove skuplja. Kukuruz se najčešće mogao pazariti po ceni od 15 din/kg, a pšenica po ceni od 20 din/kg. U maloprodajnim objektima, evidentiran je rast cena kukuruza na 16.5 din/kg i pšenice na 21 din/kg.

U silosima na području Beograda pšenica u rinfuzu bila je skuplja u odnosu na prethodni period. Najčešće se mogla pazariti po ceni od 22.55 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Leskovca cena kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove od 50 kilograma iznosila je 18 din/kg, dok je kod pšenice upakovane u džakove od 50 kilograma cena bila 21 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Užica moglo se pazariti lucerkino seno u balama po ceni od 18 din/kg. U maloprodajnim objektima na području Užica zabeležena je prodaja sojine sačme po sceni od 65 din/kg i suncokretove sačme po ceni od 35 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Loznice, maloprodajnim objektima i silosima na području Loznice mogli su se pazariti isti poljoprivredni proizvodi, po istim cenama kao u prethodnom periodu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica