Pad otkupne cene junadi u većem delu Srbije | Cene stoke

Pad otkupne cene junadi u većem delu Srbije | Cene stoke

Cene su se kretale u zavisnosti od ponude i tražnje, a kakve su tačno bile za svaku kategoriju zasebno u različitim krajevima Srbije saznajte u nastavku.

Cene krava, goveda, junadi, teladi, tovnih bikova

U klanicama na području braničevskog regiona otkupna cena teladi SM rase do 160 kilograma bila je niža u odnosu na prethodni period, a cena je iznosila 350 din/kg. Za razliku od njih viša je bila otkupna cena tovne junadi od 350 do 480 kilograma, a cena je iznosila 220 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu došlo je do pada cene krava za klanje SM rase na 150 din/kg. Obim ponude grla bio je prosečan.

U klanicama na području šumadijskog regiona zabeležen je pad otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma, a cena je bila 210 din/kg.

U klanicama sa područja Šapca evidentiran je pad otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma. Razlog je dosta dobra ponuda i prosečan obim otkupa, a cena je iznosila 220 din/kg.

Klaničari sa područja srednjebanatskog regiona po višim su cenama otkupljivali tovnu junad preko 480 kilograma, tovne bikove preko 500 kilograma HF i SM rase u odnosu na prethodni period.

Cene prasadi, svinja, krmača za klanje

U Požarevcu je zabeležen rast otkupne cene tovnih svinja preko 120 kilograma, a cena je iznosila 130 din/kg. Na stočnoj pijaci u Požarevcu bila su jeftinija prasad od 16 do 25 kilograma jer trebalo je izdvojiti 220 din/kg, a skuplje tovne svinje od 80 do 120 kilograma, čija je cena iznosila 130 din/kg

Na pijaci žive stoke u Kragujevcu prasad od 16 do 25 kilograma i krmače za klanje bili su jeftiniji. Prasad su se najčešće mogla pazariti po ceni od 250 din/kg, a krmače za klanje po ceni od 130 din/kg.

U klanicamana na području šumadijskog regiona bila je niža otkupna cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma.


U  klanicama na području Šapca došlo je do pada cene tovnih svinja od 80 do 120 kg, čija je cena bila 160 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Čačku, obe kategorije prasadi bile su jeftinije u odnosu na prethodni period.

Cene jagnjadi, jaradi, ovaca, dviski, šilježadi i koza

U klanicama na području braničevskog regiona zabeležen je rast cene šilježadi i ovaca protekle sedmice. Šilježad su najčešće otkupljivali po ceni od 210 din/kg, dok su za otkupljene ovce plaćali 120 din/kg.


Na stočnoj pijaci u Požarevcu, takođe, je došlo do rasta cene šilježadi na 210 din/ kg.

U klanicama u Nišu došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi, a na pijaci žive stoke evidentiran je rast cene koza, koja je iznosila 110 din/kg.


Na pijaci žive stoke u Kragujevcu jagnjad su bila jeftinija, a mogla su se pazariti po ceni od 290 din/kg.

U klanicama na području šumadijskog regiona ista je bila otkupna cena jagnjagi.

Na stočnoj pijaci u Čačku cena jagnjadi iznosila je 300 din/kg. Za dviske su kupci trebali da izdvoje 200 din/kg, a za ovce 120 din/kg.

Cene lucerkinog brašna, stočnog ječma, sojine sačme

Nije bilo značajne promene u obimu ponude kukuruza na prodajnim mestima u Srbiji.

Situacija na tržištu pšenice, stočnog ječma i ostalih proizvoda koji učestvuju u pripremi kvalitetne stočne hrane, takođe je bila nepromenjena. Prodaja ovih proizvoda varirala je od mesta do mesta u zavisnosti od trenutnih potreba kupaca.

Kukuruz se na pijacama Centralne Srbije tokom februara mogao pazariti po ceni od 18 do 24 din/kg. U Vojvodini je na pijacama cena kukuruza, upakovanog u džakove proteklog meseca najčešće varirala od 15,7 do 19 din/kg. Što se silosa tiče, cena je varirala od 15 do 19 din/kg kao i prethodnih meseci.

Prodaja pšenice upakovane u džakove od 50 kilograma na pijacama u Srbiji odvijala se po ceni od 20 do 26 din/kg, dok je u Vojvodini iznosila 21 din/kg. U silosima se cena pšenice u rinfuzu kretala od 19 do 21,3 din/ kg.

Ponuda stočnog ječma upakovanog u džakove od 50 kilograma bila je slaba. Cena je na pijacama varirala od 18.5 do 26 din/kg. Prodaja stočnog ječma u rinfuzu se odvijala jedino u silosima na području Subotice po ceni od 17 din/kg.

Promet suncokreta u zrnu evidentiran je na pijaci u Somboru po ceni od 29,5 din/ kg. U silosima na području Šapca cena je bila 31 din/kg.

Cena stočnog brašna varirala je od 17 do 21 din/kg na pijacama. U maloprodajnim objektima se ovo koncentrovano stočno hranivo moglo kupiti po ceni od 18 do 25 din/kg. Što se silosa tiče promet je evidentiran u silosima na području Loznice i Subotice proteklog meseca, po ceni od 17 din/kg.

Sojino zrno se moglo pazaritu na pijaci u Somboru po ceni od 38 din/kg i pijaci u Loznici po ceni od 40 din/kg.

Maloprodajna cena suncokretove sačme varirala je od minimalnih 26 do maksimalnih 42 din/kg.

Nije bilo značajnih promena u pogledu ponude i prodaje sojine sačme u maloprodajnim objektima u poređenju sa prethodnim periodom. Cena se kretala u intervalu od minimalnih 60 do maksimalnih 80 din/kg.

Ponuda lucerkinog sena u balama bila je nešto bolja, kako na gazdinstvima, tako i na pijacama. Cena je uglavnom mirovala. Kretala se od 16 do 20 din/kg na pijacama, dok se na gazdinstvima iterval cena kretao od 14 do 20 din/kg.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica