Klanice u okolini Zlatibora po višim cenama otkupljivale jagnjad i telad | Cene stoke

Klanice u okolini Zlatibora po višim cenama otkupljivale jagnjad i telad | Cene stoke

Prikupljanje podataka o cenama, ponudi i tražnji poljoprivrednih proizvoda na stočnim pijacama nije bilo izvodljivo, jer je Odlukom o uvođenja vanrednog stanja zbog Korona virusa zabranjen rad. Zato vam donosimo informacije kako su se kretale cene otkupa stoke u klanicama širom Srbije, kao i kretanje cena stočne hrane.

Cene krava, goveda, junadi, teladi, tovnih bikova

U klanicama na području zlatiborskog regiona evidentiran je rast otkupne cene teladi SM rase do 160 kilograma na 430 din/kg i pad otkupne cene krava za klanje SM rase na 150 din/kg.

U klanicama na području Beograda zabeležen je rast otkupne cene tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma, a cena je iznosila 235 din/kg.

U klanicama na području južnobanatskog regiona došlo je do pada otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma, a otkupljivale su se po ceni od 200 din/kg. Obim otkupa bio je prosečan.

U klanicama na području nišavskog regiona otkupna cena tovne junadi preko 480 kilograma SM rase bila je niža i iznosila je 230 din/kg.

Klaničari sa područja Loznice otkupljivali su tovnu junad od 350 do 480 kilograma po ceni od 210 din/kg, tovne bikove SM rase preko 500 kilograma po ceni od 220 din/kg i krave za klanje SM rase po ceni od 140 din/kg.

Cene prasadi, svinja, krmača za klanje

U klanicama na području Beograda evidentiran je pad otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma, a cena je iznosila 165 din/kg.

U klanicama na području nišavskog regiona otkupna cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma bila je niža i iznosila je 140 din/ kg.

U klanicama na području braničevskog regiona otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja od 80 do 120 kilograma bile su više, pošto je kod prasadi cena bila 250 din/kg, a kod tovnih svinja 150 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih svinja preko 120 kilograma, čija je otkupna cena iznosila 120 din/kg.

U klanicama na području zlatiborskog regiona najčešća otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma iznosila je 20 din/kg.


U klanicama na području južnobanatskog regiona vršen je otkup prasadi do 15 kilograma po ceni od 250 din/kg, tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 po ceni od 165 din/kg i krmače za klanje po ceni od 130 din/kg.

U klanicama na području raškog regiona otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma i druge kategorije tovnih svinja nisu se menjale.

Cene jagnjadi, jaradi, ovaca, dviski, šilježadi i koza

U klanicama na području braničevskog regiona cene po kojima su otkupljivana jagnjad i ovce pr bile su više. Jagnjad su najčešće otkupljivana po ceni od 270 din/kg, a ovce po ceni od 130 din/kg.


U klanicama na području zlatiborskog regiona bila je viša otkupna cena jagnjadi, a cena je iznosila 210 din/kg. Obim ponude i otkupa bili su dobri.

U klanicama na području južnobanatskog regiona i područja Beograd otkup jagnjadi, jaradi i ostalih kategorija ovaca i koza izostao je.


U klanicama na području Loznice evidentiran je slab obim ponude i tražnje jagnjadi i prosečan ovaca. Cene se nisu menjale.

Klanice na području Šapca vršile su jedino otkup jagnjadi po ceni od 300 din/kg.

Klanice na području nišavskog regiona su, pored jagnjadi čija je otkupna cena iznosila 270 din/kg, vršile otkup ovaca po ceni od 145 din/kg.

U klanicama na području sremskog regiona otkupne cene jagnjadi i ovaca nisu se menjale u odnosu na prethodni period. Kod jagnjadi je cena bila 280 din/kg, a ovaca su se otkupljivale po ceni od 140 din/ kg.

Cene lucerkinog brašna, stočnog ječma, sojine sačme

Na gazdinstvima u okolini Pančeva lucerkino seno u balama i pšenica bili su skuplji u odnosu na prethodni period. Lucerkino seno se najčešće moglo pazariti po ceni od 16 din/kg, a pšenica po ceni od 19 din/kg. U maloprodajnim objektima je, takođe, evidentiran rast cene pšenice na 21 din/kg.

U maloprodajnim objektima na području Pirota zabeležen je rast cene stočnog brašna u odnosu na prethodni period, a cena je iznosila 19 din/kg. Najčešća prodajna cena lucerkinog sena u balama iznosila je 20 din/kg na gazdinstvima u okolini Pirota.

U silosima na području Sremske Mitrovice evidentiran je rast cene kukuruza, okrunjenog, prirodno sušenog u rinfuzu, a cena je iznosila 19 din/ kg.

U silosima na području Beograda pšenica u rinfuzu bila je skuplja u odnosu na prethodni period.Najčešće se mogla pazariti po ceni od 21.53 din/kg. U maloprodajnim objektima na području Beograda zabeležen je pad cena sojine sačme na 57 din/kg i suncokretove sačme na 32 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Loznice mogli su se pazariti kukuruz, okrunjen prirodno sušen upakovani u džakove od 50 kilograma po ceni od 19 din/kg, lucerkino seno u balama po ceni od 20 din/kg, pšenica i stočni ječam upakovani u džakove po ceni od 24 din/kg i sojino zrno upakovano u džakove po ceni od 40 din/ kg. U maloprodajnim objektima i silosima na području Loznice nije bilo promene u ponudi i cenama poljoprivredhih proizvoda u odnosu na prethodni period.

Na gazdinstvima u okolini Niša cene pšenice i kukuruza bile su ujednačene.Oba proizvoda su se mogla kupiti za iznos od 20 din/kg. U silosima na području Niša mogla se pazariti jedino pšenica po ceni od 20 din/kg.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica