Cene voća i povrća idu DOLE, ponuda sve bolja!

Cene voća i povrća idu DOLE, ponuda sve bolja!

Tokom protekle nedelje zabeležena je bolja ponuda jagode, trešnje, mladog krompira, krastavca, ali i drugog voća i povrća. Ponuda je uslovila i pad cena, koje su sada mnogo pristupačnije.

Cene voća i povrća

Kvantaška pijaca u Beogradu

Na kvantaškoj pijaci u Beogradu je evidentirana ponuda trešnje sorte Burlat i Đurđevka, pa je i cena bila šarenolika, od 230 do 350 din/kg. Bolja ponuda maline protekle sedmice uslovila je pad cene a slična je bila situacija i na tržištu jagode, kajsije, nektarine i banane.

Bogata ponuda raznovsnog domaćeg i uvoznog povrća na prodajnim punktovima. Znatno bolja ponuda mladog krompira uslovila je pad cene, pa je dominirao iznos od 100 din/kg. Jeftiniji su bili još brokoli, karfiol, krastavac salatar, lubenica, dinja, paprika ljuta, paprika ostala, paprika šilja, paradajz, zelena salata i tikvica. Za razliku od njih skuplji su bili blitva, boranija, praziluk.

Cene voća i povrća na Skadarliji

Sezona jagoda je u punom jeku, što se odrazilo i na ponudu ove voćne vrste na zelenoj pijaci Skadarlija u Beogradu. Sve ovo uticalo je na pad cene u odnosu na prethodni period. Povećan je, takođe, bio obim ponude trešnje, pa je i ona jeftinija.

Lošiji kvalitet manadarina je uticao na nižu cenu ove nedelje. Ponuda jabuka se smanjuje, pa je došlo do rasta cena. Skuplji su bili još i grejpfrut, kivi i limun. Sve je bolja ponuda sezonskog domaćeg povrća na pijačnim tezgama. Niže su bile cene dinje i kupusa.

Za razliku od njih skuplji su bili blitva, mladi beli luk, crni luk, patlidžan, list peršuna, praziluk, spanać, rotkvice, zelena salata i zelje.

Cena voća i povrća(1)

Kvantaš u Leskovcu

Kvantašku pijacu u Leskovcu, što se voća tiče, karakteriše dosta dobra ponuda jagode. Skuplji su u odnosu na prvu sedmicu maja bili banana i pomorandža, jeftiniji grejpfrut. U ponudi povrća prednjače mladi krompir, mladi kupus, mladi luk, zelena salata krastavac salatar, karfiol.


Ponuda i sortiment domaćeg paradajza i domaće paprike bila je dosta oskudna. Skuplji su bili celer, mladi beli luk, paprika babura i zelena salata.

Pad cena evidentiran je kod mladog krompira, mladog belog luka i belog pasulja.

Cene voća i povrća na pijaci u Čačku

Ponuda jagode bila je na zavidnom nivou na zelenoj pijaci u Čačku, a cena je varirala u intervalu od 180 do 250 din/kg. Ponuda jabuke bila je nešto slabija, a cena se najčešće kretala od 80 do 120 din/kg.


Prodaja ostalih voćnih vrsta odvijala se po identičnim cenama od prethodne sedmice. Što se povrtarskih kultura tiče nastavljen je trend dobre ponude ranog sezonskog povrća proizvedenog u Srbiji, a dominantne cene su mirovale.

Cene voća i povrća


Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica