CENE STOKE: Šarolike cene i ZABRANE RADA stočnih pijaca ZBOG KUGE

CENE STOKE: Šarolike cene i ZABRANE RADA stočnih pijaca ZBOG KUGE

Cene tovne junadi i tovnih bikova su niže u odnosu na predhodni period. Zabeležen je rast otkupne cene tovnih svinja u klanicama na području Šapca i Smedereva, a na stočnoj pijaci u Užicu su jeftinija jagnjad, dok su u Smederevu skuplja šilježad.

Niže cene tovne junadi i tovnih bikova u odnosu na prethodni period

Klaničari sa područja Šumadijskog regiona, po nižim su cenama u odnosu na predhoni period otkupljivali tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma. Dominirao je iznos od 340 din/kg. Osim njih vršen je još i otkup teladi SM rase telesne mase do 160 kikograma po dominantnoj ceni od 700 din/kg i krave za klanje po ceni od 250 din/kg. U klanicama na području Zlatiborskog regiona evidentiran je pad otkupne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma jer se otkup najčešće odvijao po ceni od 370 din/kg. Niža je bila prodajna cena krava za klanje SM rase protekle sedmice na pijaci žive stoke u Užicu. Prodaja se najčešće odvijala za 280 din/kg uz prosečnu ponudu i tražnju. Protekle je sedmice u klanicama na području Jablaničkog regiona vršen otkup tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma po dominantnoj ceni od 350 din/kg i krava za klanje iste rase po dominantnoj ceni od 240 din/kg. Ponuda tovnih bikova bila je prosečna dok je ponuda krava za klanje bila dosta slaba. Iako je pijaca žive stoke u Kraljevi bila otvorena mogla su se prodavati govea ovce i koze. Što se goveda tiče u ponudi je bilo teladi SM rase po ceni od 820 din/kg, tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma po ceni od 330 din/kg, priplodne junice koje su se mogle pazariti za skoro 200.000 dinara po grlu i krave za klanje po ceni od 260 din/kg. Najčešća otkupna cena tovne jnadi telesne mase od 350 do 480 kilograma znosila je 320 din/kg u klanicama na području Loznice i okolnih mesta. Za otkupljene tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma odgajivači su dobijali 350 din/kg, dok je kod krava za klanje dominirao iznos od 230 din/kg.

 

Rast otkupne cene tovnih svinja u klanicama na području Šapca i Smedereva

Bolest svinja Afrička kuga koja je registrovana u Srbiji, Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji i kod divljih svinja u Mađarskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Češkoj, sa velikim brojem žarišta glavni je razlog zabrane rada stočnih pijaca u većini gradova uključenih u STIPS. Reporteri STIPS sa područja Šapca protekle su sedmice evidentirali rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 240 din/kg u klanicama na području ovog grada i okolnih mesta. Rast otkupne cene tovnih svinja evidentiran je i u klanicama na području Podunavskog regiona jer je dominirao iznos od čak 270 din/kg. Skuplja su bila i grla telesne mase preko 120 kilograma pošto je dominirao iznos od 230 din/kg. Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša u odnosu na predhodni period u klanicama na području Kragujevca i okolnih mesta. Naime, dominirao je iznos od 300 din/kg. Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentiran je u sedmci za nama u klanicama na području nišavskog reiona. Identična je situacija bila i na pijaci žive stoke u Nišu pa je dominantna cena prasadi iznosila 330 din/kg. Klaničari sa područja Jablaničkog regiona otkupljivali su prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma po dominantoj ceni od 350 din/kg i tovne svinje telesne mase od 80 do120 kilograma kod kojih je dominirao iznos od 220 din/kg. Iako je stočna pijaca u Kraljevu bila otvorena protekle nedelje zabranjen je bio promet prasadi i ostalih kategorija svinja zbog bolesti. Dominantna otkupna cena prasadi zadržala je iznos od 400 din/kg u klanicama na području Loznice. Za otkupljene tovne svinje su odgajivači doobijali od 230 do 260 din/kg u zavisnosti od telesne mase i kvaliteta grla, dok je u kategoriji krmača za klanje dominirao iznos od 200 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Užicu jeftinija jagnjad, a u Smederevu skuplja šilježad

Na stočnoj pijaci u Užicu evidentiran je pad prodajne cene jagnjadi u odnosu na predhodni period. Najčešće su se mogla pazariti za 360 din/kg. Obim ponude i prodaje bio je na zavidnom nivou. Otkupna cena šilježadi dostigla je nivo od čak 250 din/kg u periodu od 21. do 27. avgusta u klanicama na području Podunavskog regiona. Obim ponude i otkupa bioa je prosečan. Reporteri STIPS iz Kragujevca zabeležili su pad prodajnih cena dviski i ovaca u odnosu na predhodnu sedmicu na stočnoj pijaci u ovom gradu. Za dviske su kupci trebali najčešće da izdvoje 170 din/ kg a za ovce 150 din/kg. Pored njih u ponudi je bilo jaradi po ceni od 200 din/kg i koze po dominantnoj ceni od 120 din/kg. U klanicama na području Šumadijskog regiona takođe je dolo do pada otkupne cene dviski u odnosu na predhodni period pošto je dominirao iznos od 150 din/kg. Protekle su sedmice jarad bila skuplja od jagnjadi na stočnoj pijaci u Kraljevu pošto su se jarad prodavala za 400 din/kg, a jagnjad za 380 din/kg. Pored njih mogli su se pazariti ovce po ceni od 180 din/kg i priplodni ovnovi za skoro 30.000 dinara po grlu. U klanicama na području Raškog regiona vršen je otkup jagnjadi i ovaca, a otkupne cene bile su na prošlonedeljnom nivou

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica